Sign in | Registration Česky


Rozloučení s létem

Sad Na Klíčově – zelená oáza uprostřed ruchu industriálních Vysočan, ožil již podruhé Ovocnou slavností, tentokrát ve spolupráci s Asociací místních potravinových iniciativ. Ač se psal první říjen, počasí odpovídalo spíše srpnovým teplotám. Opět se čile sklízelo a moštovalo a na své si přišli opravdu všichni. Pro ty nejmenší byly připraveny vývarné dílničky na výrobu etiket a roztodivných masek a také divadýlko O jabloňovém skřítku. Pro ty větší pak vydatná porce přednášek.

Kdo se chtěl blíže seznámit se sadem a jeho historií, mohl si poslechnout povídání Marka Navrátila, který nás provedl všemi jeho zákoutími. Dozvěděli jsme se, že sad Na Klíčově netvoří pouze ovocné stromy, ale že na zdejším potoce bylo v posledních letech vytvořeno 8 tůní, což místu vtisklo vskutku čarovný nádech.

Po úvodní exkurzi sadem snad již nikdo nepochyboval o pestrosti zdejší fauny a flóry. Následující přednáška Romana Chaloupky o místních odrůdách ovoce spojená s ochutnávkou, tak čerstvě nabyté informace stvrdila také skrze chuťové pohárky. 23 odrůd jabloní, to už je nabídka, kterou v regálech supermarketů jen stěží nalezneme.

Krom jabloní můžeme v sadu ochutnávat také 10 odrůd hrušní. My jsme je společně s Míšou Neumecovou zpracovali do podoby hruškové marmelády s vanilkou. Každý z účastníků si tak mohl kousek slunečné soboty odnést s sebou ve sklenici.

Koho by napadlo, že z listů a kůry jabloní a hrušní můžeme barvit látky do odstínů světle okrové až sytě žluté? Děvčata z berlínského studia Driftwood nám předvedly, jakých pozoruhodných výsledků můžeme docílit s použitím matériálu, který je doslova všude kolem nás.

Ovocný sad, to však není jen radost z místa a jeho plodů, ale také práce nutná k tomu, aby prospíval a my se z něj mohli v průběhu celého roku těšit. K tomu patří také pravidlý řez stromů, s jehož základními principy nás seznámil Ondřej Dovala.

Informační porce jsme vydatně prokládali výborným kari gulášem, moštem, ciderem z dílny F.H. Prager či pivem z místního pivovaru Beznoska. Komu se podařilo ukořistit špekáček, mohl si jej opéct na ohništi. Slavnostní atmosféru dotvářela také kapela Der Šenser Gob, která nás svými melodiemi ciganské, balkánské a klezmer hudby provázela po celý den.

Akce by se samozřejmě neobešla bez dobré nálady a pracovitých rukou všech návštěvníků. Touto cestou všem posíláme srdečné díky a těšíme se zase příští rok na viděnou!

Ovocnou slavnost podpořili:
Hlavní měto Praha, Městká část Praha 9, jablářství F. H. Prager

Za fotografie děkujeme Vláďovi Kučerovi.



Sign in to add your comment.