Sign in | Registration Česky


Od řezu k výsadbě a zase zpátky

Než příroda rozkvete, je ten správný čas na sázení a řez stromů. A jak na to, aby stromy na vašich zahradách a ve vašich sadech dobře prospívaly, jsme si letos na jaře vyzkoušeli celkem na 3 workshopech.

Řezat či neřezat

Řez stromu není jen záležitost estetická. Umí prodloužit život stromu i zvětšit úrodu. Je to ale umění, které s citem ovládá málokdo. Proto jsme tématem řezu a neřezu začali a dopřáli si dvoudenní nalejvárnu pod vedením potulného sadaře Ondry Dovaly.

První den přinesl odpovědi na nejdůležitější otázky - proč, kdy a jak. Seznámili jsme se s druhy řezu, řezovými specifiky peckovin a jádrovin a příklady zanedbaných stromů, dobře provedeného řezu i řezů s dobrým úmyslem, ale ne úplně estetickým a funkčním výsledkem. Krásné jarní počasí nás nakonec vylákalo do sadu, a tak jsme na okolních stromech hned otestovali čerstvé vědomosti a několik šťastlivců bylo rovnou podrobeno odlehčujícímu jarnímu řezu. Příští rok se schválně vrátíme na místo, abychom posoudili úspěšnost našeho počínání. :)

Druhý den jsme se vydali do slivoňového sadu na Červeném vrchu za praktickou ukázkou výchovného řezu mladých stromků. Odtud jsme pokračovali do Vokovické třešňovky a sadů na Krutci, kde odvážnější účastníci převzali od našeho mistra střihače nůžky a pustili se do díla. Z první zkoušky všichni dostali za jedna a putování jsme zakončili v lysolajském sadu Housle.

Správně zasazený strom a ostrý nůž = půlka úspěchu

Dva společnými silami vysazené stromky a tucet naroubovaných stromků jako od profíků, takovou bilanci měly aprílové workshopy. Kurz věnovaný správné technice výsadby ovocných stromů i roubovací školení proběhly ve vysočanském sadu Na Klíčově za vydařeného počasí a ve společnosti právě rozkvétajících stromů. Kdo zrovna neměl napilno, mohl se kochat. Vážně bylo čím.

Vybrat vhodné místo pro výsadbu a stromek správně zasadit je pro jeho prospívání stejně důležité jako pravidelná péče. Pod vedením Martina Lípy jsme se proto chopili nástrojů a zkusili si vyhloubit dokonalou jámu v dokonalém terénu a stromek opatrně uvelebit na vybrané místo, dostatečně zahrnout hlínou, poskytnout mu tak akorát vláhy a zabezpečit ho proti okusu zvěří. Pomáhali malí i velcí a sad Na Klíčově je o dva ukázkově zasazené stromky krásnější. Dobrá práce!

Kurz roubování si žádal nejen šikovné ruce, ale i trpělivost a hlavně perfektně naostřené nástroje. Přestože nás na začátku kurzu Zdeněk Buzek uvedl do způsobů rozmnožování ovocných dřevin, musíme říct, že je to hotová magie. Takže pokud si chcete začarovat, najděte si pěkný proutek, chopte se naostřené čepele a pusťte se do roubování. :) Základní techniku jsme si vyzkoušeli trochu netradičně - při roubování jabloně na hloh a ověřili jsme si, že ostrá čepel a pevná ruka jsou základ. Jako odměnu za účast a odvahu si mohl každý z účastníků vybrat jednu ze tří odrůd jabloňových roubů a odnést domů.

A je hotovo! Máme prořezáno, zasazeno, naroubováno. Jaro může propuknout v plné parádě a my se jdeme pustit do přípravy podzimní várky workshopů. Děkujeme všem milovníkům ovoce za účast a těšíme se na viděnou zase na podzim!

Celá fotogalerie z kurzu Biologické principy řezu ovocných stromů

Celá fotogalerie z workshopu Jak správně zasadit ovocný strom

Celá fotogalerie z workshopu Jak na množení ovocných stromů



Sign in to add your comment.