Třešňovka v Hrdlořezích

MAPA: ZDE

ROZLOHA: 10 ha

PŘÍSTUPNOST: přístupný bez omezení; páteřní cesta sadem začíná naproti zahrádkářské osadě. Pro bezbariérový přístup lze využít přístup z ulice Pod Šancemi.

DOSTUPNOST: tram 1, 9, 11 (zast. Spojovací), bus 109, 177, 183, 195 (zast. Balkán, Spojovací)

ZNAČENÉ TURISTICKÉ TRASY: poblíž sadů nevedou značené turistické trasy. Jihovýchodně ve vzdálenosti 0,5 a 1 km od sadu vedou NS Jihovýchodní stezka Městské části Praha 9 a NS Sv. Josefa

OVOCE KE SBĚRU: ano (třešně, višně)

ORIENTAČNÍ DÉLKA TRASY: 1,5 km



HISTORIE A GEOGRAFIE

Vrch původně využívaný pravděpodobně jako pastviny sloužil na počátku 20. století jako vojenské cvičiště. Sad zde byl založen mezi světovými válkami. Původní jméno Holosmetka se časem změnilo na vrch Třešňovka (jindy Višňovka), podle dominantního druhu vysazených ovocných stromů.

 

SAD

Část původně rozsáhlejšího sadu vzala za své při výstavbě sídliště na jeho jižním okraji. Zarůstající území plné odpadu a obydlí bezdomovců došlo obnovy v roce 2015. Sad byl významně prosvětlen a doplněn 450 ks nových vysokokmenných odrůd třešní. Při obnově sadu byla ponechána i velká množství torz třešní, která poskytují útočiště mnoha druhům hmyzu a sadu dodávají impozantní atmosféru a charisma.

Z kmenů vykácených stromů bylo vytvořeno několik „broukovišť” (2) a jednoduchých laviček ladících
s přírodním charakterem celého vrchu.

 

ZAJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Na místě původního – dnes zasypaného – bunkru protiletecké obrany je umístěna růžice „Severka” (1) se směry a vzdálenostmi k nejvyšším horám českých pohoří.

Východně od sadu se nachází přírodní park Smetanka, který byl vyhlášen pro ochranu krajinného rázu. Hrdlořezským údolím protéká říčka Rokytka, kolem níž můžeme najít zbytky historických ovocných sadů. Podél říčky prochází naučná stezka směřující z Malešic do Vysočan, která popisuje přírodní a kulturní zajímavosti.

Blízké cyklocentrum navazuje na historii prestižních mezinárodních cyklokrosových závodů pořádaných na vrchu Třešňovka od 70. do začátku 90. let. V roce 1972 se zde konalo mistrovství světa.

 

OVOCNÉ STROMY

Nejčastěji zastoupenými stromy v sadu jsou třešně, naleznete zde ale i několik hrušní, višní a jabloní. Třešně a višně vysázené v minulém století stále bohatě plodí, nově vysázeným stromům to ještě chvíli potrvá. Starými českými odrůdami, jako jsou chrupka Kordia, polochrupka Troprichterova nebo srdcovka Libějovická, se zatím můžete kochat alespoň na jaře při procházkách rozkvetlou třešňovkou.

Cílový počet stromů v sadu je 1500.

 


I ten, kdo je off-line, nás hravě strčí do kapsy

Karty ve formátu pdf si můžete vytisknout nebo stáhnout do mobilu a složit do kapsy :)