Ovocné novinky a blog

Sláva přemrzlé mišpuli

Sláva přemrzlé mišpuli

Ačkoliv se naše příroda už uložila k zimnímu spánku, venku na nás ještě jeden ovocný strom plný plodů čeká: mišpule. Pojďte se s tímhle tradičním ovocem s exotickou chutí seznámit. Mišpule německá (mespilus germanica) je nenáročný opadavý ovocný strom nebo keř, který pochází z Orientu. Má krásné bílé květy, podobné…
Čti více...
Dýňová polévka s jablky a rozmarýnem

Dýňová polévka s jablky a rozmarýnem

Venku začalo být vlezlo a mrazivo. Je tedy nejvyšší čas vytáhnout ze šuplíku recepty na hřejivé polévky. My vám jdeme nabídnout jednu hladivou krémovou, ve které se krásně snoubí chutě ovocné, zeleninové i bylinkové. Dýňové polévky jsou snadné a většině strávníků lahodí jejich sladká chuť. Sami jsme vyzkoušeli bezpočet variant.…
Čti více...
Až zemřu, proměním se v les

Až zemřu, proměním se v les

Stromy jsou od nepaměti spjaty s koloběhem lidského života. Provázejí nás od kolébky, během života se s námi dělí o své plody, poskytují nám stín a úkryt a bývají mlčenlivými svědky i našich posledních rozloučení. Díky spolku Ke kořenům můžeme najít pod jejich kořeny i místo posledního odpočinku.  Alžběta, Blanka…
Čti více...
Podzimní vycházka do Motola

Podzimní vycházka do Motola

Sad Motol je místem s pestrou historií. Potěší milovníky přírody, dalekých výhledů, historie i vojenství. Na začátku prosince nám nabídne krásné vyhlídky na Prahu díky tomu, že stromy budou bez listí. Zároveň díky pestré a divoké přírodě nabídne i dost barevných a ozdobných materiálů na adventní výzdobu, které si můžete…
Čti více...
Voňavý kdoulovec v medu

Voňavý kdoulovec v medu

Pojďte si s námi naložit voňavý kdoulovec do medu a připravit si tak zásobu vitamínu C na zimu. Už jste objevili kdoulovce? Nemyslíme kdoule, ale plody kdoulovce, keře, který se u nás hojně vysazuje jako okrasný pro svoje nádherné voskové květy. Kdoulovce mají hladké žluté ovoce, které je velmi aromatické.…
Čti více...
Šípky, kam se podíváš

Šípky, kam se podíváš

Všimli jste si, kolik se letos urodilo šípků? Malých i velkých, kulatých a oválných, oranžových až tmavě červených. Je neuvěřitelné kolik krásy i síly se skrývá v těchto malých plodech růží. Obsahují vitamíny A, B i C, vápník i železo. Používají se pro celkové posílení organismu, při kašli, cukrovce i…
Čti více...
Ohlédnutí za Jablkobraním v pražských sadech

Ohlédnutí za Jablkobraním v pražských sadech

21. 9. se klíčovské sady po roce opět probudily do mimořádně slunného dne a hostily naši Ovocnou slavnost, která kromě sladkého moštu přinesla i pár zajímavých novinek. Co tomu všemu ale předcházelo? A že jste se nestihli zastavit? Nevadí, nasajte atmosféru alespoň skrze tyto řádky a dorazte za námi příště!…
Čti více...
Ty nejsladší pečené hrušky

Ty nejsladší pečené hrušky

Máte rádi hrušky? Jestli ano, tak si je určitě zamilujete pečené. Lahodné, sladké a navíc si je můžete zavařit do zásoby. Ačkoliv pečené hrušky na kráse moc nepobraly, věříme, že vás jejich vůně a neuvěřitelně sladká chuť přesvědčí. Můžete je krájet na libovolně velké kusy a péct krátce i dlouho.…
Čti více...
Domácí špendlíkový ocet

Domácí špendlíkový ocet

Najdeme je skoro všude: špendlíky, mirabelky, myrobalány. Žlutozelené, žluté, červené i fialové. Co mají společného? Pocházejí z rodiny slivoní, málokdo se v nich vyzná a každý rok nás od července do září obdařují záplavou malého sladkokyselého ovoce. Ačkoliv jsou velmi chutné a dají se z nich připravovat skvělé marmelády, šťávy,…
Čti více...