(Ne)obyčejné jablečné pyré

Máte letos také bohatou úrodu a nevíte, jak ta vaše jablka a hrušky ještě zpracovat? Vyzkoušejte jablečné pyré a jeho obměny. Je to výborný a zdravý způsob zpracování (podzimní) úrody. Chutná snad všem bez rozdílu věku a má v kuchyni široké použití. Navíc kromě samotného sezónního ovoce nic dalšího nepotřebujete a jeho přípravu zvládne úplně každý.

Jablečné pyré není jen tak obyčejné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Můžeme do něj přidávat i další ovoce a koření, a tak nás pokaždé potěší novou chutí i barvou. Co třeba hrušky s jablky nebo jablka se švestkami a skořicí? Jablka samotná, zato ovoněná kardamonem nebo perníkovým kořením? Je libo chuťový i barevný experiment díky kombinaci jablek s arónií? Nebo chcete zkusit variantu s bylinkami nebo divokými bobulemi např. bezinkami či jeřabinami? A co takhle přidat k jablkům dýni hokkaido nebo sušené ovoce? Možnosti jsou nekonečné. Záleží pouze na sezóně a vaší fantazii.

Už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme na to.

Jablečné a hruškové pyré


Příprava: 

15 minut (mytí a úprava ovoce) + příp. 15 min (při loupání jablek)
30 minut (vaření, mixování, lití do skleniček)

Co kromě ovoce potřebujete: mixér, čisté skleničky se šroubovacím víčkem na zavaření


Suroviny:
zralá jablka, hrušky nebo jejich kombinace
další ovoce samotné či v kombinaci, např. švestky, broskve, maliny, ostružiny, kdoule, arónie, rakytník, jeřabiny, bezinky, dřínky, hloh


Ochucení:
skořice, hřebíček, zázvor, kardamon či jiné “sladké” koření, sušené či čerstvé bylinky např. máta, meduňka, citrónová verbena


Postup:
Ovoce omyjeme. Peckoviny vypeckujeme, jablka a hrušky vykrájíme. Pokud chceme, můžeme jablka oloupat. Záleží na preferenci a také výkonnosti mixéru, zda zvládne rozvařené šlupky rozmixovat do hladka.

Ovoce dáme s trochou vody do velkého hrnce, ve kterém se nám bude směs dobře míchat. Můžeme nechat i velké kusy, snadno se rozvaří. Přidáme koření či sušené byliny (čerstvé až ve fázi mixování). Za občasného míchání vaříme do změknutí nejtvrdšího ovoce.

Hotovou směs rozmixujeme. Pokud chceme mít pyré do zásoby, doporučuji ještě horkou. Při mixování si dáváme pozor na vroucí cákance. Lze použít mixér klasický i tyčový. Klasický umí pyré krásně hladké a hlavně se z mixovací nádoby lije dobře rovnou do skleniček.

Pokud pyré chceme použít čerstvé, je hotové. Chceme-li jej uchovat na později, ještě horké lijeme do čistých skleniček, hned zašroubujeme a dáme hlavou dolů. V lednici takto vydrží až měsíc. Pro delší skladování, třeba do další ovocné sezóny, potřebuje ještě zavařit.

Hotové pyré má při přípravě sladkých jídel opravdu široké použití. Můžete si ho namazat na lívance či palačinky jako ovocnou omáčku. Dochutit a dosladit s ním ranní ovesnou kaši. Když ho dáte zmrznout do formiček, máte výborné domácí nanuky, a když je pak ještě polijete roztopenou čokoládou, děti vám je budou brát z ruky.

Z chuťově výrazného pyré a zmrzlých banánů lze pomocí mixéru vykouzlit krásně krémovou zmrzlinu.

Díky sladkému ovoci je pyré bez přidaného cukru, a tak jej můžete bez obav dát miminkům jako ovocnou přesnídávku a dětem jako zdravou svačinu do plnitelné kapsičky. Když do horkého pyré přidáte pudingový prášek, kukuřičný škrob nebo agar-agar, dají se z něj připravovat různé dezerty, třeba puding či nepečený dort. Pyré se neztratí ani ve slané kuchyni. Pár lžic ozvláštní třeba dýňovou a mrkvovou krémovou polévku nebo voňavé kari.

Autorka textu a fotografií

DENISA ŠIMLOVÁ

Nadšená kuchařka experimentátorka, která věří ve zdravé jídlo. Sběračka darů přírody. Propagátorka společného nakupování surovin. Máma 2 divoženek. Hledačka krásy v každodennosti. Píše blog Nakupujeme společně.