Koláč plný jarních bylinek

Koukáte na všechny ty jarní byliny, co se s velkou silou hlásí o slovo, a říkáte si, co byste s nimi ještě mohli udělat? Máme pro vás slaný recept, do kterého jich můžete přidat velké množství a ještě si báječně pochutnat.

Tento slaný koláč má francouzské předky, a proto se mu říká quiche (kiš). Peče se v kulaté formě na křehkém těstě a má nepočítaně variant. Ta naše je krásně zelená, plná sezónních jarních bylinek.

Jeho příprava je trochu složitější, ale rozhodně stojí za to! Jak ho jednou uděláte, určitě vás nadchne a budete ho péct pravidelně. Je totiž skvělý teplý i studený. Hodí se jako hlavní jídlo i svačina. A dá se do něj dát spoustu jedlých bylinek, které rostou všude kolem nás a jsou plné síly. Udělejte si tedy těsto, a zatím co bude v lednici odpočívat, vyrazte ven na sběr jarních pokladů.

 

Křehké těsto s olivovým olejem

Pokud máte trochu času, vyzkoušejte tohle skvělé a lety prověřené křehké těsto s olivovým olejem. Je snadné a potřebujete na něj jen pár ingrediencí.

Příprava: 10 minut (příprava těsta) + 30 min (odpočinek)

Suroviny:
250 gr špaldové mouky (případně můžete dle libosti kombinovat i s jinou moukou, výborně se hodí různé celozrnné)
0,5 ČL soli
60 ml olivového oleje
90 ml velmi studené vody

Postup:
Na válu nebo v míse promícháme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme olej a pomocí mazacího nože či rukou zpracujeme na hrudky. Znovu si uděláme důlek a přidáme vodu. Společně zpracujeme 5 minut, aby těsto drželo dohromady. Těsto nemá být homogenní a úplně propojené jako např. u bábovky. Uděláme hroudu a v utěrce nebo krabičce necháme těsto min. půl hodiny odpočinout v lednici. Bude pak mít bílé tečky. Těsto vydrží v lednici až týden nebo ho můžeme dát případně zamrazit.

Jaké byliny na koláč použít?

Můžete použít prakticky všechny jedlé byliny, které ve vašem okolí rostou např.: česnek podivný, o kterém jsme psali minule, kopřivu, bršlici, hluchavku, ptačinec žabinec, popenec, česnáček, pampeliškové listy, sedmikrásky apod. Pokud se nevíte rady, můžete se těšit na příští článek, ve kterém si na nejběžnější jedlé jarní rostliny posvítíme. Koláč je taktéž výborný z ředkvičkových listů, případně z rukoly a špenátu.

 

Špaldový koláč plný jarních bylinek

Porce pro 4 osoby jako hlavní jídlo
Příprava: 45 minut

Vybavení: mixér, kulatá nízká koláčová forma o průměru 25 cm (případně hrnec, pekáček nebo pánev, která může do trouby), pečicí papír, kamínky či fazole na předpékání těsta

Suroviny:
domácí křehké těsto (viz výše), příp. kupované slané křehké či listové těsto
8 velkých cibulí
olivový olej
2 a více velkých hrstí jarních bylinek (viz výše), nejlépe v namíchaných, nasekaných nahrubo
2 šťastná vejce
2 PL neochuceného pomazánkového másla, čerstvého sýra či bílého jogurtu
1 ČL soli
2 špetky římského kmínu
sýr či marinované nebo uzené tofu na dozdobení (volitelné)

Postup:
Oloupeme cibule a nakrájíme je na půlkolečka. Cibuli osmahneme na větší vrstvě olivového oleje s polovinou soli dozlatova až do světle hněda. Odhadem 15 min. Čím budeme dělat cibule déle, tím bude výsledná chuť koláče lepší.

Bylinky pořádně omyjeme od nečistot a případné hlíny. Osušíme a nakrájíme nahrubo. Pokud použijeme kopřivy, doporučujeme je před použitím spařit. Jsou pak jemnější na chuť a taky při krájení nepálí. Pokud plánujeme dozdobit koláč sýrem či tofu, nakrájíme ho na plátky či kostky.

Zatímco se připravuje cibuli, dáme si předehřát troubu na 200 ºC. Odpočaté těsto vyválíme na velikost formy. Pokud by se příliš drolilo, můžeme ho do formy namačkat prsty. Přebytečné těsto, které kouká nad okraj, ostříháme nůžkami. Můžeme ho pak dát upéct zvlášť jako chuťovku (je opravdu skvělé) nebo dát nahoru na náplň.

Těsto je třeba naslepo, tedy bez náplně, předpéct se zatížením. Těsto propícháme na několik místech vidličkou a položíme na něj pečící papír, který je větší než forma. Na papír nasypeme malé oblázky nebo fazole, které zajistí, aby se nám těsto nezvedalo. Dáme péct. Po 10 minutách vyndáme předpečené těsto z trouby a odstraníme pečicí papír se zatížením. Snížíme teplotu na 170 ºC.

Zatímco se bude těsto předpékat a cibule smažit, připravíme si zbytek náplně. Rozmixujeme vejce společně s pomazánkovým máslem, čerstvým sýrem nebo jogurtem, se solí, římským kmínem a jarními bylinami. Výsledná zelená barva koláče se může lišit podle druhu použitých bylinek i jemnosti rozmixování.

Na předpečené těsto vyrovnáme osmahnutou cibuli a zalijeme rozmixovanou směsí. Formou jemně zatřepeme, aby se tekutina prolila mezi cibuli. Na vrch můžeme ještě přidat na plátky či kostky nakrájený sýr nebo tofu, případně přebytečné těsto.

Pečeme na 170 ºC přibližně 20 min. Že je koláč hotový, poznáme podle zlatavé barvy těsta a skoro tuhé náplně. Náplň ještě po dopečení dále ztuhne. Upečený koláč vyndáme z trouby. Po krátkém vystydnutí můžeme krájet a servírovat.

Dobrou chuť!

O lektorovi

{{ bro_.title }}

Denisa Šimlová

Nadšená kuchařka experimentátorka, která věří ve zdravé jídlo. Sběračka darů přírody. Propagátorka komunitního nakupování surovin. Máma 2 divoženek. Hledačka krásy v každodennosti. Píše blog Nakupujeme společně.