Šípky, kam se podíváš

Všimli jste si, kolik se letos urodilo šípků? Malých i velkých, kulatých a oválných, oranžových až tmavě červených.

Je neuvěřitelné kolik krásy i síly se skrývá v těchto malých plodech růží. Obsahují vitamíny A, B i C, vápník i železo. Používají se pro celkové posílení organismu, při kašli, cukrovce i onemocnění dásní, pomáhají odvádět z těla jedy, působí močopudně.

Jsou oblíbené jako podzimní dekorace i ve formě šípkového čaje. Ke sběru se hodí slunečné dny v září a říjnu. Na sušení si vyberte tvrdé plody. Ty měkké, obvykle přešlé mrazem, jsou zase lepší na marmelády, pyré (vložit odkaz), omáčku či sladké pomazánky. Vyrábí se z nich také víno a skvěle chutnají a léčivě působí naložené v medu.

Mnohé od zpracování šípků odrazuje jeho pracnost, je totiž třeba pečlivě odstranit všechna semínka a chloupky. Pokud je to i váš případ, můžete si snadno a lehce vychutnat čerstvou šípkovou dřeň. Stačí najít měkké šípky bez tmavých flíčků a opatrně vymáčknout jejich obsah bez semínek rovnou do pusy.

Čerstvé šípky mají příjemnou sladkokyselou chuť, která se liší podle druhu růže, a navíc touto formou zůstanou zachovány všechny jejich cenné látky. Tuhle pochoutku si můžete užívat od října často až do února, obsah vitamínu C v plodech ale postupně klesá.

O lektorovi

{{ bro_.title }}

Denisa Šimlová

Vášnivá sběračka jedlých darů přírody a nadšená kuchařka experimentátorka. Věří v opravdové domácí jídlo, kvašení, klíčení, zavařování a divoké bylinky. Pořádá kurzy kvašení a klíčení. Píše blog Divoženka v kuchyni.