Voňavý kdoulovec v medu
Pojďte si s námi naložit voňavý kdoulovec do medu a připravit si tak zásobu vitamínu C na zimu.

Už jste objevili kdoulovce? Nemyslíme kdoule, ale plody kdoulovce, keře, který se u nás hojně vysazuje jako okrasný pro svoje nádherné voskové květy.
Kdoulovce mají hladké žluté ovoce, které je velmi aromatické. Málokdo ale ví, že je také jedlé a zdravé. Chutná podobně jako citróny a obsahuje dokonce více vitamínu C než ony.
Naložíte-li tenhle aromatický poklad do medu, získáte úžasně voňavý citrónovo-medový sirup, který se náramně hodí do chladného počasí. Můžete s ním polévat kaše a palačinky, mlsat ho po lžičkách nebo si s ním osladit čaj.
Kvašený kdoulovec v medu
Příprava:
10 minut + 2 týdny kvašení (1 minuta míchání každý den)
Suroviny:
kdoulovce
med
celá skořice, hřebíček, kardamon či jiné voňavé koření
Postup:
Kdoulovce omyjeme, vykrájíme případné hnědé flíčky a nastrouháme nahrubo. Smícháme s medem v poměru 1 díl kdoulovce ku 1,5 dílu medu.
Pokud máme tuhý med a ten nepůjde s kdoulovcem rovnoměrně promíchat, nevadí. Kdoulovcová šťáva ho během několika dní rozpustí a navíc budeme směs pravidelně míchat.
Med s kdoulovcem přendáme do čisté sklenice a přidáme celé voňavé koření. Na sklenici položíme víčko, abychom ji uchránili od případného hmyzu a nečistot. Přesuneme ji na místo, kde bude kvůli míchání na očích.
Medovou směs necháme kvasit po dobu 14 dní. Každý den promícháme a chodíme čichat tu úžasnou vůni. Koření s kdoulovcem bude vyplavávat na povrch a v medu se budou dělat bublinky. Med po pár dnech silně zřídne.
Hotový med s kdoulovcem a kořením zavíčkujeme a přesuneme do lednice. Na jeho nabírání používáme vždy čistou lžičku. V chladu vydrží tak dlouho, dokud ho nesníte.
Dobrou chuť!