Sušení ovoce v tradiční sušárně – workshop / 11.00

Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, jak jí odpovíte...? Prozkoumejte s námi taje sušení ovoce a vyrobte si zásoby na dlouhé večery u krbu. Sušení je totiž nejzdravější způsob, jak si ovoce uchovat - musí se ale vědět, jak na to, abychom nepřišli o vitamíny a další důležité látky.

V rámci workshopu projdeme celý proces sušení od přípravy ovoce, vhodných odrůd na sušení, až po další uchování a zpracování ovoce. Seznámíme se s technologií sušárny i její historií.

ČAS A MÍSTO KONÁNÍ

KDY: 11.00–12.00 (poté volné krájení cca do 15:00)
KDE: v sadu na Klíčově MAPA

CO S SEBOU

  • pracovní oblečení
  • utěrku
  • oblíbený nožík na krájení, kráječ nebo jiný nástroj na zmenšování ovoce


POZNÁMKA PRO ÚČASTNÍKY

Pokud máte na zahradě ovoce, které byste si rádi nasušili, přineste/přivezte jej! Vhodné na sušení v tomto termínu jsou švestky, jablka, hrušky, oskeruše. Ovoce by mělo být zralé, sladké, sladko-kyselé, navinule-sladké (podle vašich preferncí), zdravé a bez většího poškození. Lepší je ovoce očesat pár dní/týdnů předem a nechat dojít.

V případě, že budete mít vlastní ovoce, prosím informujte nás abychom se domluvili jak s dopravou atd.

Na workshop je třeba se přihlásit a pokud budete mít vlastní ovoce, které si budete chtít vyzvednout vězte, že celý proces trvá 24 hod. (vyzvednutí ovoce bude domlouváno individuálně). Zároveň pro opravdové nadšence nabízíme možnost přespání u sušárny a zažít si celý proces sušení až do konce! Přikládat je třeba cca po 2 hodinách i v noci, aby byl celý proces kontinuální a ovoce bylo dobře proschlé. Nevšední zážitek spojený s tradičním způsobem zpracování ovoce je vhodný pro jednotlivce, páry, přátelé i rodiny.

Na setkání se těší lektorka workshopu Kristina Kadlecová