Jablkobraní 2022 – vzpomínky, které voní
Přátelé, ohlížíme se zpátky časem a s dojetím vzpomínáme na loňské Jablkobraní. Zkuste to s námi také skrze tyto řádky... Možná, že když potom na chvíli zavřete oči, ucítíte božskou marmeládu, uslyšíte hudbu, dětský smích, šum okolo lisů a... bzučení vos. :)

SAMOSBĚR A MOŠTOVÁNÍ NA KRUTCI
Ve středu 21. září 2022 jsme celou akci zahájili veřejným samosběrem ovoce v sadu Na Krutci na Praze 6, kde jsme až do soboty vítali všechny sběrače, česače a výletníky, kteří si měli chuť natrhat čerstvé ovoce přímo ze stromu. Počínaje polednem zde byly k dispozici žebříky a navíc – každý měl příležitost si svůj úlovek okamžitě proměnit v lahodný mošt! Naše cyklodrtička neboli “Šlapostroj”se tentokrát rozhodně vyplatila, protože úroda byla hojná. V rámci těchto dnů proběhlo zde proběhlo také několik pomologických vycházek, které návštěvníkům představili místní výjimečnou odrůdovou pestrost.
OVOCNÁ SLAVNOST NA KLÍČOVĚ
Vrcholem letošní jablečné sezony byla naše tradiční Ovocná slavnost ve vysočanském sadu na Klíčově, která vypukla v neděli 25. 9. 2022. Klíčovské sady jsou unikátní, poetické místo plné kontrastů a …ovoce. Staré odrůdy stromů tu vytvářejí krásnou přírodní klenbu, pod kterou jsme za pomoci našeho Šlapostroje společně vylisovali litry sladkého moštu. Nedaleko pasoucích se oveček jsme zažehli místní dřevěnou sušárnu, která nám umožnila přípravu křížal na zimu. Přátelskou atmosféru mezi starými stromy prosvětlovaly nejen první podzimní paprsky, ale i skvělá hudba a dobré jídlo. Když k tomu připočteme nadšené lektory a jejich pestrý program, musíme s radostí připustit, že zdejší atmosféra všechny pohltila.
MARME–LÁDOVANÍ
Nejvoňavější částí sadu, kde jste také “omylem” mohli strávit půlden, byla určitě marmeládová dílna Michaely Bílkové. Společně jsme pod širým nebem vařili tradiční i netradiční džemy, včetně “štrůdlu ve skleničce” – jablek v karamelu, sypaných nasekanými vlašskými ořechy a skořicí…. Vosy pukaly závistí a nad jejím stolem se vznášel sladký obláček.
FERMENTACE = NOVÝ VESMÍR CHUTÍ
Divoženka v kuchyni spolu s Magdou z Fermentujeme nám ukázaly, jak rozšířit naši chuťovou paletu o naprosto nové, netradiční tóny a přitom ještě využít ovoce do poslední šlupičky. V jejich dílně vznikaly základy pro jablečné octy nebo kvašená jablka na slano, ale také jste mohli vyzkoušet řadu z jejich výrobků = třešňový ocet, ume ocet, jablečné hořčice, domácí pleťovou vodu, atd. Holky zkrátka vytvořily úžasnou alchymistickou laboratoř, jejímž hlavním pracovníkem je sama příroda.
KOUZLO STARÝCH ODRŮD
Už jste se někdy zakousli do Boikova, Landsberské renety nebo Matčina? S nadšeným ovocnářem Zdeňkem Buzkem jsme na Klíčově hodně degustovali, povídali a zkoumali staré odrůdy jablek všemi smysly. Zkušený pomolog nás zasvětil do světa jejich pěstování a všechny přítomné ohromil tím, jak dokáže z fleku určovat vámi přinesená jablka.
SPECIÁLY PRO DĚTI
Vycházka do hmyzí říše – náš entomologický evergreen s významným odborníkem na broučky Karlem Chobotem zavedl děti do světa, který máme neustále pod nohama, ale víme o něm tak málo… Mnohdy je totiž nejvíc živo tam, kde to není vidět na první dobrou – a jedinečné prostředí klíčovských tůní v sobě skrývá nejedno překvapení.
Tvořivé dílny s modrou liškou – Kdo si hrál, nezlobil! A kdo tvořil, ten už vůbec ne…. Výtvarné dílny pro děti v sadu probíhaly po celou neděli. O nápady nebyla nouze a věk ani zapatlané ruce od moštu nebyly na překážku.
Celkovou atmosféru oslavy konce léta dokreslila úžasná kapela Herky, plápolající ohníček, nad kterým se po celý den vznášela hromada buřtů, pivo, a s láskou připravované domácí dobroty… Ale dost bylo slov – nakoukněte do naší galerie a nasajte na vlastní oči náladu plnou radosti.
PROHLÉDNĚ SI CELOU FOTOGALERII
Jablkobraní proběhlo za podpory Magistrátu Hl. m. Prahy a Městské části Praha 9, kterým tímto také velice děkujeme.