Březen, do spižíren vlezem
Jaro už klepe na dveře nejen naší štědré přírody, ale i našich spižíren a sklepů. Pokud jste byli loni pilní, jistě se vám podařilo nasyslit spoustu dobrot ve skleničkách, které vám teď dělají radost s každým otevřením. Anebo taky ne...?

Stává se vám, že kolem těch úžasných domácích eko bio výrobků někdy jen bezradně kroužíte a nevíte co s nimi? Rádi bychom se podělili o pár jednoduchých tipů, které vám pomohou “léto zavřené v zavařovačce” vypustit ven a spotřebovat způsobem, který pohladí duši i mlsný jazýček.
MARMELÁDY
- Skvělým využitím marmelád, džemů a povidel je přidávat je během pečení “něčeho sladkého” do těsta. Možná se budete divit, jak výsledný koláč zvláční, zjemní a úžasně voní. Pokud vaše marmelády nejsou vyloženě kyselé a sugar-free, můžete jimi také při pečení chytře nahrazovat cukr.
- Marmeláda může taky krásně dochutit horké nápoje typu punč nebo brandy, které během sychravých večerů přijdou k chuti. Stačí zahřát alkohol s marmeládou (případně dalším ovocem nebo rozinkami) v rendlíku a počkat, dokud se nerozpustí.
- Spousta marmelád najde využití i ve slané kuchyni, především v kombinaci se zvěřinou a tmavým masem. Výborné jsou také k paštice nebo jimi můžeme potírat maso během pečení – sladká chuť se snoubí se slanou a povrch krásně zkaramelizuje.
- Marmelády se dají použít také do salátů (buď do zálivek nebo nakapat “ostrůvky”) např. s kozím nebo modrým sýrem. Pro některé druhy sýra byly marmelády vlastně zrozené, takže pokud si k vínu nějaký nakrájíte, zkuste k němu přidat i mističku např. višňové na namáčení.
KOMPOTY
- Stejně jako u marmelád je dobrým řešením přidávat kompot rovnou do těsta. Pokud chceme, můžeme ho předtím rozmixovat, ale my se nebráníme tomu, nechat ovoce vcelku. Např. taková rybízová zavařenina v perníku je kombinace, kterou si zamilujete. Voňavé sladidlo propůjčí koláčům jedinečnou chuť i vůni – jenom dejte pozor, abyste do těsta použili o to méně cukru.
- Ze zavařenin můžeme tvořit i smoothie, které jsou v dneska tak oblíbené. Sezóna se totiž ošálit nedá a některé ovoce máme v danou dobu jenom ve skleničkách… Díky kompotům můžeme vymýšlet nové kombinace a těšit se z toho, že je naše smoothie domácí a ze zahrádky.
- Dalším famózním “kompotovým” dezertem je crumble – neboli horké ovoce skryté pod vrstvou křupavé drobenky, co se v troubě spojili do nebesky dobré chuti.
Jarní úklid zbaví špajzku zaprášených strašidel a vy budete mít mnohem větší radost z výroby nových, čerstvých laskomin. Kromě toho ušetříte, a ne málo! Chytrým spotřebováním věcí, které jsme si sami vyrobili (téměř zadarmo), ulevíme svým peněženkám a uděláme další krok k soběstačnosti a životu v souladu s přírodou.