Třešňobraní 2023 aneb tisíc odstínů červené

Pojďme si společně připomenout sladký červen, kdy se na stromech houpaly trsy božského ovoce, vzduch voněl teplým deštěm a všichni se těšili na prázdniny! A co je velkým příslibem letních prázdnin...? Přece třešně a naše tradiční Třešňobraním!

Samosběr v jednom z největších pražských sadů odstartoval v sobotu 17. června, kdy jsme zdejší Třešňovku zásobili žebříkama, česáčkama, košíkama a dalším vybavením, díky kterému jste si mohli pohodlně naplnit košíky i pupíky. Naše zázemí tu bylo k dispozici celých devět dnů, abychom pokryli postupné dozrávání jednotlivých druhů třešní a sklidili tak co nejvíce sladkých plodů. První víkend byl ve znamení raných třešní (např. Kaštánka + Karešova), které dostaly řádně na frak – domů jste si k naší velké spokojenosti odnesli minimálně tunu. Během týdne začaly postupně dozrávat i pozdnější odrůdy třešní a višně, takže po celou dobu bylo co sbírat. Božské chrupky, obklopující naše stanoviště na samotném vršku, postupně měnily svoji barvu ze žluto-červené až do ruda a dělaly tak radost všem příchozím. Mimo samosběr jsme pro vás s našimi lektory připravili bohatý program, který se rozprostřel do celé doby trvání akce.

PROCHÁZKY SADEM ZA STARÝMI ODRŮDAMI + OVOCNÁŘSKÁ PORADNA
Zajímavé procházky s nadšeným ovocnářem Vojtou Ptáčkem se během Třešňobraní konaly hned dvě. Poodhalily nám tajemství jednotlivých druhů třešní, jejich vlastnosti a možnosti pěstování. Společně jsme si užívali nejen atmosféru sadu a výhledy do okolí, ale také hodně ochutnávali. Rovněž si každý mohl přinést vlastní vzorky třešní k určení odrůdy, škůdců nebo chorob.

VAŘENÍ NETRADIČNÍCH MARMELÁDY
Tento báječný marmeládový workshop se Štěpánkou Holcmanovou, která za své výrobky získala řadu světových ocenění, probíhal pod širým nebem celé víkendové odpoledne. Každý si tak mohl pod jejím vedením z čerstvě natrhaných třešní uvařit džemy s neobvyklými příchutěmi – sáhli po bylinkách, koření nebo i lahvi něčeho ostřejšího (třešně s Metaxou a pepřem, třešně s rozmarýnem, atd.). A to všechno bez chemie a jakýkoliv konzervačních látek!

VÝROBA TŘEŠŇOVÉHO OCTA
Spolu s naší lektorkou Magdou Jotes z Fermentujeme jsme si mohli rozšířit chuťové obzory – tentokrát na téma: esenciální třešňové octy. Použili jsme výhradně místní třešně + lokální bylinky a připravili základ na třešňový ocet, který následně dozrával v domovech našich účastníků. Šlo o velmi jednoduchý proces s vynikajícím výsledkem, který hravě zvládnul každý.

FERMENTOVANÉ TŘEŠNĚ “NA SLANO”
Druhý Magdin workshop přinesl opravu nevšední chutě a překvapivé kombinace. Vyráběli jsme kvašené třešně ve slaném nálevu nebo zdravý, přirozeně fermentovaný třešňový nápoj. Pro zvýraznění chutí jsme přidávali luční květiny a bylinky. Mimo to jsme ochutnávali a testovali řadu z jejich netradičních výrobků = třešňový ocet, ume ocet, domácí hořčice, pleťové vody a další.

VÝTVARNÉ DÍLNY S MODROU LIŠKOU
Kreativně-naučnou výtvarnou dílnu s lektorkou Radkou ocenili jak ti nejmenší, tak jejich rodiče. Styčnými body tvorby byl životní cyklus hmyzu, proměna dokonalá, křídla blanitá, bezobratlí a další hmyzácké speciality. Používali jsme papír, drátky, korálky a jiné materiály, které jsme nalezli přímo v sadu.

PROCHÁZKA SADEM ZA STARÝMI ODRŮDAMI + ZPRACOVÁNÍ OVOCE
Další ze série degustačních vycházek proběhla pod taktovkou naší odbornice na staré odrůdy Kateřiny Štrossové a týkala se především raných třešní. Katka nám představila tradiční i netradiční druhy, které jsme měli možnost rozpoznávat i ochutnávat. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí následném zpracování ovoce – moštování, sušení, pálení, atd.

VÝPRAVA DO HMYZÍ ŘÍŠE
Na hmyzí dobrodružství do džungle trav a mezi kmeny třešní nás pozval významný entomolog Karel Chobot. Na společné výpravě jsme potkali zajímavé tvory, kteří člověka odedávna fascinovali, škodili mu i prospívali. Stačilo se jenom zastavit, změnit úhel pohledu a měřítko. Karel je mimořádný vypravěč a jeho hmyzí toulky milují nejen děti, takže až příští rok během června potkáte na Třešňovce zapálené entomology-amatéry se síťkama v ruce, nelekejte se:).

Na Třešňobraní, které se letos konalo již po šesté, k naší velké radosti zavítalo přes tisíc návštěvníků. Jsme šťastní, že i přes bláznivé výkyvy červnového počasí byl velký zájem nejen o samotné třešně, ale taky o náš program. Sečteno podtrženo se nám v rámci Třešňobraní podařilo sesbírat více než dvě tuny třešní, což je – pro zajímavost – průměrná váha nosorožce:). Děkujeme každému, kdo se k nám přidal a přispěl do této sladké hromady byť jen jedinou třešničkou. Máme opět na co vzpomínat a už teď se nemůžeme dočkat příštího roku.

 

PROHLÉDNĚ SI CELOU FOTOGALERII


Třešňobraní proběhlo za podpory Magistrátu Hl. m. Prahy a Městské části Praha 9, kterým tímto také velice děkujeme.