Říjen, jablky vyzbrojen
Milí sběrači! Vzduch provoněly první kapky deště, nicméně v přírodě stále kraluje jedno ovoce... Ovoce, které máme tendenci opomíjet a přitom je jedno z nejúžasnějších. Odvěký symbol života, zdraví a nesmrtelnosti, ale také lásky, poznání a plodnosti. Ano, JABLKA!
Na světě najdeme okolo 30 000 druhů – z toho 1 000 u nás, kde se pěstování jabloní těšilo odjakživa velké oblibě, např. na křížalách si pochutnávali už v době kamenné. Pochází z Kavkazu nebo Blízkého východu a byly velmi oblíbené a vážené, proto jej také králové na trůně drželi v ruce spolu se žezlem a mečem. Kdysi velmi populární odrůdy jako Strýmka, Jeptiška, Jadernička moravská, Míšeňské,… dnes ale již bohužel pomalu mizí z české krajiny.
Podle dozrávání plodů se jabloně dělí na letní (např. Ananasové letní, Astrachán bílý), podzimní (např. Řechtáč soudkovitý, Grávštýnské, Kalvil červený podzimní) a zimní, které často potřebují uležet, aby dostaly tu pravou chuť – proto se hodí i k uskladnění (např. Panenské české, Sudetská reneta, Boskoopské červené).
Jedno jablko denně
Nejenže chrání srdce, cévy a svědčí střevní mikroflóře, ale také podporují celkovou imunitu, paměť a mozkové funkce, bojují proti infekcím, nádorům, mají detoxikační a regenerační účinky, povzbuzují náladu, hubnutí, zvyšují vitalitu a navíc nás i omladí! Obsahují téměř všechny známé vitamíny, antioxidanty a mnoho cenných minerálů…
Kdybychom měli vypisovat všechny přínosy jablek na zdraví, budeme tady opravdu dlouho. Není tedy bez důvodu, že se jablka nazývají nejzdravějšími plody světa. Potvrzuje to i jedno známé anglické přísloví: „Sněz jedno jablko denně a doktoři budou bez práce.“
Kam na jablka
Pokud nemáte vlastní strom na zahrádce, nevadí. Naše mapa obsahuje okolo 4100 značek, které vám ukážou cestu – nejvíc jich sběrači zaznamenali ve Středočeském kraji. Jablka ale najdete i v pražských sadech, kam můžete zavítat ve společnosti našeho knižního Průvodce pražskými sady, který také pomůže s naplánováním výletním trasy.
Kulinářské využití
- samozřejmě na KOLÁČE, BUCHTY, crumbly a jiné dezerty
- při velké úrodě se můžete pustit do výroby JABLEČNÝCH POVIDEL nebo dětských PŘESNÍDÁVEK podle receptů naší Divoženky
- přebytky jablek je ideální MOŠTOVAT, třeba na našem Jablkobraní nebo v nejbližší moštárně. A takový svařený mošt s kořením zahřeje na duši!
- na dlouhé zimy je skvělé jablka NASUŠIT. Křížaly nám pak výborně poslouží třeba do vánočního cukrtoví, viz nepečené kuličky ze sušených jablek a lískových ořechů
- taktéž se můžete pustit do výroby domácího CIDERU
- z jablek můžete jednoduše vykouzlit JABLEČNÝ OCET, který je regulérním elixírem mládí
- stejně tak je ale možné jablka používat do SLANÝCH JÍDEL – Divoženka doporučuje např. Jablka s česnekem a římským kmínem nebo Dýňovou polévku s jablky a rozmarýnem
- zázračně zdravý recept na posílení imunity a vnitřního tepla v těle jsou tzv. AJURVÉDSKÁ JABLKA. Je to jednoduché, voňavé a díky kombinaci koření taky léčivé a protizánětlivé.
- jablka můžeme rozmixovat do super zdravých SMOOTHIE
- výborné na zimu jsou i horké nápoje, např. JABLEČNÝ PUNČ
- jablka se dají i KVASIT NA SLANO, výsledkem čehož je úplně nová, překvapivá chuť. Recept od naší fermenťačky Magdy najdete zde.
- no a pokud máte na zahradě obsypané stromy a jablka už nemůžete ani vidět, přeměňte je na KALVÁDOS. Ideální je najít si nejbližší palírnu v okolí a domluvit se s nimi na nejlepším postupu.