Srpen, švestkami obklopen

Milí sběrači! Léto se nám překulilo do druhé půlky a v tomto období patří k nejoblíbenějšímu ovoci ŠVESTKY! Ty se – možná díky slivovici:) – staly pro naši zemi nenahraditelnými. Tak si sbalte svých pět švestek a vyrazte s košíčkem hledat modré zlato...

Přichází sezóna švestek – šťavnatých modro-fialových plodů stromů jménem slivoň švestka neboli švestka domácí. Toto ovoce je původem z Kavkazu a přestože dříve rostlo všude kolem, dnes se pomalu stává vzácností…

Kromě skvělé sladkokyselé chuti a pestrého využití v kuchyni se švestky mohou pyšnit i širokým léčebným působením – což není tak známé, jako recepty na koláč…

Švestka jako lék našich babiček

Z vitamínů ve švestkách najdeme pouze vitamin E, zato minerálních látek přehršel – vápník, hořčík, fosfor a draslík. Krom toho jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Švestky jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jaterkrevního oběhu. Pomáhají také chránit srdcecévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech zácpě.

 

Haló haló, proč je švestek málo

Úroda švestek bývá velmi kolísavá a mnohdy dochází k předčasnému opadání plodů nebo usychání větví. Nejčastější příčinou jsou škůdci a nemoci, např. pilatka švestkovášárka nebo monílie.  Za padáním plodů ale může být i velké sucho nebo špatné opylení. V současné době je také velmi aktuální problém  nepředvídatelné počasí, způsobené klimatickou změnou.

Zde je důležité připomenout, jak obrovský význam má druhová pestrost, protože co skolí jednu, neublíží druhé

Kulinářské využití

  • nejoblíbenější jsou KOLÁČE a DEZERTY, např. švestkové knedlíky, crumbly, rýžové nákypy, nejlépe v kombinaci s mákem
  • při velké úrodě se můžeme pustit do ZAVAŘOVÁNÍ, výroby DĚTSKÝCH PŘESNÍDÁVEK nebo tradičních POVIDEL – ty v zimě oceníme třeba při výrobě ŠVESTKOVÝCH OMÁČEK (např. k uzenému masu nebo do hamburgrů:))
  • úžasnou laskominou pro děti je i tzv. ŠVESTKOLÁDA – neboli marmeláda ze švestek a kakaa, která potřebuje pouze spousty času u sporáku na malý výkon. Švestky se nechají rozvařit, odpařit a pak se podle chuti přidá kakao (případně cukr, med nebo nějaký sirup na doslazení). Recepty např. zde nebo zde
  • na dlouhé zimy je ideální ŠVESTKY NASUŠIT
  • v horkých letních dnech osvěží švestková ZMRZLINA, která je navíc úplně jednoduchá. Univerzální recept od naší Divoženky najdete zde
  • švestky můžeme rozmixovat do super zdravých SMOOTHIE, např. v kombinaci s broskvemi a bílým jogurtem
  • švestkové CHUTNEY je super příloha ke grilovanému sýru a masu
  • švestky se dají i KVASIT NA SLANO, výsledkem čehož je úplně nová, překvapivá chuť. Recept od naší fermenťačky Magdy najdete zde
  • no a pokud máte na zahradě obsypané stromy a švestky už vám lezou i ušima, přeměňte je na SLIVOVICI. Ideální je najít si nejbližší palírnu v okolí a domluvit se s nimi na nejlepším postupu
  • švestky se užijí i v DOMÁCÍ KOSMETICE, např. do pleťových masek

 

Co se sušenými švestkami

NÁPOJ PRO SPRÁVNOU ČINNOST STŘEV – večer naložíme 7–10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno sníme a zapijeme vodou, v níž se macerovaly (popř. můžeme macerát svařit s trochou celé skořice, a pomerančové + citronové kůry společně s pár hřebíčky). Toto velmi účinné projímadlo můžeme podávat v menším množství i dětem.
– sušené švestky se dají přidávat DO POLÉVEK (zelňačka, fazolačka), zamotat DO ŠTRÚDLŮ, MASOVÝCH ROLÁD, dochutit jimi ZELÍ, GULÁŠE ZE ZVĚŘINY, KUSKUSY, snídaňové KAŠE, atd.,
– vynikající a snadný tip na letní sedánky u ohně jsou GRILOVANÉ ŠVESTKY VE SLANINĚ PLNĚNÉ MANDLEMI 
rozmixované jsou super sladidlem (a spojovací hmotou) do zdravější verze VÁNOČNÍHO CUKROVÍ, např. nepečených kuliček ze sušeného ovoce a ořechů nebo marokánků

 


Hodí se vám naše tipy? Přihlaste se k odběru sběračského newsletteru.