Srpen, švestkami obklopen
Milí sběrači! Léto se nám překulilo do druhé půlky a v tomto období patří k nejoblíbenějšímu ovoci ŠVESTKY! Ty se – možná díky slivovici:) – staly pro naši zemi nenahraditelnými. Tak si sbalte svých pět švestek a vyrazte s košíčkem hledat modré zlato...
Přichází sezóna švestek – šťavnatých modro-fialových plodů stromů jménem slivoň švestka neboli švestka domácí. Toto ovoce je původem z Kavkazu a přestože dříve rostlo všude kolem, dnes se pomalu stává vzácností…
Kromě skvělé sladkokyselé chuti a pestrého využití v kuchyni se švestky mohou pyšnit i širokým léčebným působením – což není tak známé, jako recepty na koláč…
Švestka jako lék našich babiček
Z vitamínů ve švestkách najdeme pouze vitamin E, zato minerálních látek přehršel – vápník, hořčík, fosfor a draslík. Krom toho jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Švestky jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě.
Haló haló, proč je švestek málo
Úroda švestek bývá velmi kolísavá a mnohdy dochází k předčasnému opadání plodů nebo usychání větví. Nejčastější příčinou jsou škůdci a nemoci, např. pilatka švestková, šárka nebo monílie. Za padáním plodů ale může být i velké sucho nebo špatné opylení. V současné době je také velmi aktuální problém nepředvídatelné počasí, způsobené klimatickou změnou.
Zde je důležité připomenout, jak obrovský význam má druhová pestrost, protože co skolí jednu, neublíží druhé…
Kulinářské využití
- nejoblíbenější jsou KOLÁČE a DEZERTY, např. švestkové knedlíky, crumbly, rýžové nákypy, nejlépe v kombinaci s mákem
- při velké úrodě se můžeme pustit do ZAVAŘOVÁNÍ, výroby DĚTSKÝCH PŘESNÍDÁVEK nebo tradičních POVIDEL – ty v zimě oceníme třeba při výrobě ŠVESTKOVÝCH OMÁČEK (např. k uzenému masu nebo do hamburgrů:))
- úžasnou laskominou pro děti je i tzv. ŠVESTKOLÁDA – neboli marmeláda ze švestek a kakaa, která potřebuje pouze spousty času u sporáku na malý výkon. Švestky se nechají rozvařit, odpařit a pak se podle chuti přidá kakao (případně cukr, med nebo nějaký sirup na doslazení). Recepty např. zde nebo zde
- na dlouhé zimy je ideální ŠVESTKY NASUŠIT
- v horkých letních dnech osvěží švestková ZMRZLINA, která je navíc úplně jednoduchá. Univerzální recept od naší Divoženky najdete zde
- švestky můžeme rozmixovat do super zdravých SMOOTHIE, např. v kombinaci s broskvemi a bílým jogurtem
- švestkové CHUTNEY je super příloha ke grilovanému sýru a masu
- švestky se dají i KVASIT NA SLANO, výsledkem čehož je úplně nová, překvapivá chuť. Recept od naší fermenťačky Magdy najdete zde
- no a pokud máte na zahradě obsypané stromy a švestky už vám lezou i ušima, přeměňte je na SLIVOVICI. Ideální je najít si nejbližší palírnu v okolí a domluvit se s nimi na nejlepším postupu
- švestky se užijí i v DOMÁCÍ KOSMETICE, např. do pleťových masek
Co se sušenými švestkami
NÁPOJ PRO SPRÁVNOU ČINNOST STŘEV – večer naložíme 7–10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno sníme a zapijeme vodou, v níž se macerovaly (popř. můžeme macerát svařit s trochou celé skořice, a pomerančové + citronové kůry společně s pár hřebíčky). Toto velmi účinné projímadlo můžeme podávat v menším množství i dětem.
– sušené švestky se dají přidávat DO POLÉVEK (zelňačka, fazolačka), zamotat DO ŠTRÚDLŮ, MASOVÝCH ROLÁD, dochutit jimi ZELÍ, GULÁŠE ZE ZVĚŘINY, KUSKUSY, snídaňové KAŠE, atd.,
– vynikající a snadný tip na letní sedánky u ohně jsou GRILOVANÉ ŠVESTKY VE SLANINĚ PLNĚNÉ MANDLEMI
– rozmixované jsou super sladidlem (a spojovací hmotou) do zdravější verze VÁNOČNÍHO CUKROVÍ, např. nepečených kuliček ze sušeného ovoce a ořechů nebo marokánků