Červen, měsíc třešní budiž oslaven

Milí sběrači! Co jiného symbolizuje červen víc, než třešně. Jsou nádherné, sladké, čistě sezónní a voní příslibem nadcházejícího léta i dlouhých prázdnin... A jsou mezi vámi velmi oblíbené – jak dokazuje počet třešňových značek v naší mapě. Pojďme se jim teda trošku podívat na pecku!

V současnosti je popsáno více než 1 000 druhů třešní, višní a sladkovišní. Tato  rozmanitost má za následek, že se třešně vyskytují v široké škále barev od žluté, červené, růžové až po tmavě rudé až černočervené druhy, které se liší i chutí.

TŘEŠEŇ PTAČÍ TMAVÁ – lidově zvaná “ptáčnice” je ranným druhem plané třešně, který má velmi malé plody kyselé chuti, oblíbené hlavně mezi ptactvem.
TŘEŠEŇ SRDCOVKA – oproti ostatním druhům má měkkou a štavnatou dužninu. Hlavní odrůdy jsou Rivan (nejranější), Karešova (původní česká odrůda) a Kaštánka (tmavá barva).
TŘEŠEŇ CHRUPKA – má pevnou dužninu a červenou barvu, dělí se na chrupky a polochrupky. Zraje většinou od 4. do 6. třešňového týdne. Mezi typické odrůdy patří Kordia, Burlat, Granát, Napoleonova, Hedelfingenská, Vanda, atd.
MAREŠE – druh původem z Dalmácie, který je typický pro svojí hořkou chuť a malé červenočerné plody. Jsou využívány hlavně pro přípravu likéru maraskino.

Nejoblíbenější a nejpěstovanější odrůdou u nás je třešeň Karešova, kterou můžete pořídit na našem eshopu, třeba jako svatební dar.

Účinky na naše zdraví

Dužnina třešní je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů! Zejména tmavší odrůdy obsahují spoustu hořčíku, železa, jódu, fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku, a ve významné míře vitamín A či betakaroten, vitamín P, C, E a B.

Třešně jsou pro lidský organismus úžasné, jelikož pomáhají čistit krev, játra a ledviny, mají blahodárný vliv na léčení cukrovky a současně fungují i jako antioxidanty. Díky vysokému obsahu jódu působí příznivě na štítnou žlázou a bolesti páteře. Vysoký podíl vápníku je zase dobrým zdrojem pro růst kostí a zubů. Třešně také pomáhají chránit tělo proti různým druhům zánětů, parodontóze a artritidě.

Jsou vhodným dietním jídlem, jelikož podporují vylučování a tedy jsou doporučovány při hubnutí.

 

Kam na třešně

Pokud nemáte vlastní třešeň na zahrádce, nevadí. Naše mapa obsahuje celkem 3103 třešňových značek, které vám ukážou cestu. Nejvíc je jich v našem hlavním městě, jemuž se díky několika velkým třešňovkám právem přezdívá “město třešní“.
V pražských Hrdlořezích už za pár dnů proběhne naše tradiční Třešňobraní, kde si budete moci zdarma naplnit košíky. Nebo do pražských třešňovek zavítejte ve společnosti našeho knižního Průvodce pražskými sady, který mimo jiné prozrazuje výskyt jednotlivých odrůd třešní, nebo pomáhá naplánovat výletní trasu.

Kulinářské využití třešní

  • nejoblíbenejší jsou MOUČNÍKY a DEZERTY, např. jednoduchá bublanina. Omrkněte třeba naši třešňovou bábovku!
  • při velké úrodě se můžete pustit do ZAVAŘOVÁNÍ nebo výroby MARMELÁDY – např. některé z “modernějších” verzí dochucených bylinkami, rumem, čokoládou, atd.
  • třešně je možné i sušit – bezvadnou svačinkou pro děti je tzv. třešňový PERGAMEN, jehož výrobu jsme popisovali na našem blogu
  • v horkých letních dnech osvěží třešňová ZMRZLINA, která je navíc úplně jednoduchá. Recept od naší Divoženky najdete zde
  • třešně můžeme rozmixovat do super zdravých SMOOTHIE
  • třešňové CHUTNEY je super příloha ke grilovanému sýru a masu
  • používají se na přípravu alko i nealko LIKÉRŮ, KOKTEJŮ, PIVA, bowlí
  • fantastická záležitost je i třešňový OCET, který se můžete naučit třeba od vždy usměvavé Magdy z Fermetujeme zde
  • třešně se dají i KVASIT NA SLANO, výsledkem čehož je úplně nová, překvapivá chuť.
  • no a pokud máte na zahradě obsypané stromy a třešně už nemůžete ani vidět, přeměňte je na třešňovou PÁLENKU. Ideální je najít si nejbližší palírnu v okolí a domluvit se s nimi na nejlepším postupu

A co se všemi těmi PECKAMI?

Můžete je po sobě samozřejmě cvrnkat jako obvykle, ale pokud trpíte bolestmi zad, menstruačními bolestmi, atd., dají se použít na výrobu nahřívacího polštářku. Postup je snadný. Ve špatných dnech ho pak stačí dát na minutu do mikrovnky – voňavé třešňové dřevo se nahřeje na poměrně dlouhou dobu ulevuje od nepříjemných bolestí…:)


Hodí se vám naše tipy? Přihlaste se k odběru sběračského newsletteru.