Duben, na česneky pudem

Naši milí! Ze sběračského pohledu jsou symbolem dubna listové česneky.
A přestože vám v tomto případě naše mapa příliš nápomocná nebude (níže se dozvíte proč), česnekově laděných bylin je příroda plná a stačí mít jen oči otevřené... Chuťově jsou všechny úžasné, plné síly a léčivých účinků.

DUBEN NA ČESNEKU
Česnek medvědí a proč jsme ho odstranili z mapy

Roste v lužních lesích a kolem potoků, má rád stinné, vlhké lokality. A proč ten přívlastek medvědí? Říká se, že medvědi jej konzumují po zimním spánku, aby získali zpět potřebné vitamíny a minerály a zbavili se parazitů. Jiný zdroj uvádí, že jej takto pojmenovali staří Germáni, kteří věřili, že jim tento česnek dodá medvědí sílu.

Sbírají se listy, které jsou podobné jedovatým konvalinkám. Záměně se ale vyhneme velmi snadno – stačí promnout mezi prsty a ovonět… Ke sběru je nejlepší používat nůžky, aby se ochránily cibulky. Jeho chuť je krásně kořeněná s charakteristickou vůní česneku a navíc je doslova vitamínovou bombou.

Sečteno podtrženo, medvědí česnek je úžasný, ale je tady jedno obrovské ALE! Za poslední leta se stal velmi módní záležitostí, což bohužel často vedlo a vede k nemilosrdnému drancování. Popularita této bylinky, která je velmi náchylná a její počty v přírodě klesají, podněcuje ke komerčnímu využití a sběru v chráněných oblastech. Všechny tyto okolnosti nás vedly k tomu tento trend nepodporovat a značky medvědího česneku z naší mapy odstranit. Je nám to moc líto, ale nechceme, aby se mapa stala v kombinaci s nevědomostí nebo prostou neohleduplností nástrojem, který přestane být v souladu s našimi úmysly a Kodexem sběrače.

A právě v této „době česnekové“ je potřeba tento problém nejenom znova připomínat, ale nabídnout také další alternativy – „medvěďák“ není v přírodě ani zdaleka sám a jeho kolegové si s ním v ničem si nezadají.

Česnek podivný není vůbec podivný

Tento příbuzný česneku medvědího, který se často rozvaluje v našich lesích a parcích, má světlejší, lesklejší a užší listy podobné trávě. Skvělá zpráva je, že česnek podivný oplývá podobnou sílou i chutí jako medvědí a při sběru nemusíme být zdaleka tolik opatrní. Snadno se množí a je velmi invazivní, tzn. že utlačuje naše původní rostliny. “Spásáním” tedy můžeme naopak umírnit jeho další rozrůstání a přírodě tak ulehčit. Jedí se listy, květy i pacibulky.

Nyní je jeho vrcholná sezóna, jak jste se ostatně mohli sami přesvědčit na našich Jedlých vycházkách s Divoženkou v kuchyni. Třeba na takovém Petříně, na Letné, v Zahradě Kinských nebo Divoké Šárce jsou ho celé lány a tašku máte plnou cobydup.

Stejně jako česnek medvědí je bohatý na vitamin Chořčiny, působí jako silné přírodní antibiotikum a antioxidant, zlepšuje imunitu, čistí játra a ničí parazity, zlepšuje dýchání i pomáhá při revmatu. O česneku podivném jsme se také rozepsali na našem blogu.

Česnáček lékařský

Nestihli jste česnek podivný? Nevadí, existuje totiž ještě jedna alternativa v podobě česnáčku, který roste déle. Jeho listy jsou širší ze zubatým okrajem a korunují ho drobné bílé kvítky ve tvaru rovnoramenného kříže. Roste na vlhčích místech – v zahradách i parcích, ale i na rumištích a na okrajích listnatých lesů. Jeho česnekovo-hořčičná chuť je velmi příjemná a zpestří mnoho typicky jarních jídel.

blahodárné účinky na naše zdraví – očistné, antiseptické a dokonce i protirakovinné. Je to úžasné přírodní antibiotikum a slouží také k léčení vyrážek, ekzémů, zánětů kůže a nehojících se ran.

Divoká pažitka

Pikantně „česnekovou“ chuť má překvapivě i divoká pažitka neboli šnytlík. Je znatelně tmavší než okolní tráva, roste v trsech a má úzké duté stonky. Voní jako pažitka ze zahrady, ale její chuť je o něco jemnější, takže ji někdy berou na milost i děti.

Obsahuje mnoho vitamínu C (prý 3x více než v citronu), B1 a B2, karoten, éterické oleje, železo, vápník, draslík, fosfor, síru a oproti pažitce pravé ještě mnoho dalších stopových prvků daných tím, kde roste. Má antibakteriální účinek, podporuje trávení a chuť k jídlu, mírně snižuje krevní tlak, omezuje střevní parazity. Léčitelé o ní říkají, že má protikarcinogenní a protisklerotické účinky.

Kulinářské využití bezových květů

  • čerstvou nať nasekat do pomazánek nebo jen tak hodit na chleba s máslem
  • přidat do zeleninových nebo luštěninových salátů
  • do jarních slaných koláčů, omelet, do těstíček při smažení
  • na výrobu pesta a bylinkových másel
  • rozmixovat do zelených super zdravých smoothie
  • příloha k sýru, masu nebo nasekat do tataráku
  • do všech možných polévek – buď rozmixovat přímo a nebo jako zelený posyp
  • na výrobu česnekového oleje nebo léčivé česnekové tinktury

Můžeme si také nasušit a používat v zimě jako koření, ale značně tím ztratí na chuti a léčivých účincích. Mnohem lepší alternativou je divoký česnek zamrazit.

 


Hodí se vám naše tipy? Přihlaste se k odběru sběračského newsletteru.