Jak jsme zavírali léto do sklenic
Co s přebytkem sezónního ovoce a jak přivolat sladké vzpomínky na léto i uprostřed zimy? To jsme si pod vedením Míši Naumecové alias marmeladka.cz vyzkoušeli na marmeládovém workshopu, který proběhl 16. 7. v Komunitním centru Meduňka.

Jelikož nám počasí přálo, utábořili jsme se se zásobou čerstvě načesaných meruněk z vysočanského sadu a zavařovací výbavou na rozkvetlé zahradě komunitního centra. Po krátkém úvodu nás Marmeládka rozdělila na 2 skupiny. Jedna měla na starost přípravu meruňkové marmelády s mandlemi, druhá tvořila marmeládu s tajnou ingredienci v podobě levandule z francouzské Provence.
A tak jsme chopili přidělených nástrojů a čistili, odpeckovávali a krájeli sametové meruňky. Ke každému kroku zavařování nám Míša udělovala užitečné tipy, jak si usnadnit práci nebo jak vyladit správný poměr ingrediencí. Jakmile bylo uvařeno, naplnili jsme naším společným výtvorem sklenice a jali se degustovat pozůstatky na dně hrnce.
Po marmeládách přišla na řadu výroba lahodného mátového sirupu podle Marmeládčina receptu. Jen co jsme naplnili poslední láhev, pustili jsme se do bleskového úklidu. Blížící se sladká tečka v podobě marmeládové hostiny byla velkou motivací. Kdo se na workshop dostavil zlákán možností ochutnávky marmelád a sirupů z dílny Marmeládky, určitě nebyl zklamaný. Míša s sebou přivezla velký výběr svých výrobků k ochutnání i zakoupení. Namátkou jsme si pochutnali na rybízové a jahodové marmeládě s mátou, švestkových povidlech, mátovém, pampeliškovém nebo šeříkovém sirupu a samozřejmě na našich vlastních meruňkových marmeládách.
Z workshopu jsme si každý odnesli nejen Marmeládčiny tajné tipy na výrobu sirupů a marmelád, ale i svůj vlastní kousek léta ve sklenici.
Velký dík Marmeládce za příjemné odpoledne plné dobrot a inspirace.
Všechny fotografie z workshopu si můžete prohlédnout ZDE.