Kaštan jedlý
Když se řekne kaštanovník, patrně se nám vybaví vůně pečených kaštanů v zimních měsících. Na jihu Evropy jsou však kaštany běžnou součástí jídelníčku.
Identifikace: Jedná se o opadavý až 30 metrů vysoký strom. Listy jsou tmavě zelené, kopinaté na okraji pilovité. Plodem je kaštan schovaný v ostnitém obalu – čížce.
Užití: Koncem října nebo v listopadu sbíráme zralé kaštany, které následně sušíme. Pokud je uchováme spolu s ostnitými čížkami, vydrží nám až do jara. Plody konzumujeme jak pečené, tak vařené, vyrábí se z nich moučníky, výborné kaštanové pyré nebo se využívají jako příloha k pečenému masu a zelenině.
Léčitelství: Listy kaštanovníku mírní kašel.
Kalendář sběru:
– plody (říjen/listopad)