Ostružiník

Ostružiník

Ostružiník patří již od dob antiky k léčivým rostlinám. Zahrnuje více než 1000 druhů a je rozšířen téměř ve všech dílech světa vyjma Antarktidy. Uvádí se, že v České republice je lze identifikovat až 150 druhů.

Výskyt: Ostružiníky rostou v lesích, na okrajích lesů, v křovinách, na mýtinách, podél cest atd., převážně pak na půdách vlhčích a humózních.

Identifikace: Obecně se jedná o keř s dvouletými až víceletými pruty, které dřevnatějí. Mohou být obloučnaté, poléhavé nebo plazivé, ostnité nebo bez ostnů, chlupaté nebo lysé.

Listy jsou řapíkaté, eliptického tvaru se zubatým okrajem.

Ostružiník kvete od května do srpna, květy jsou bílé až narůžovělé, uprostřed se žlutými prašníky. Plodem jsou peckovičky, které dohromady tvoří souplodí známé jako ostružina. Plody sklízíme postupně podle zrání po celé léto – od srpna do září.

Užití: Ostružiny můžeme konzumovat jak čerstvé nebo je používáme pro výrobu lahodných sirupů, šťáv, džemů, marmelád, kompotů, vína, moučníků, pálenky apod.

Léčitelství: Sbíráme mladé listy nejlépe bez řapíků, následně sušíme v tenkých vrstvách na vzdušných místech. Sušené listy uchováváme v uzavřených nádobách chráněných před světlem. Z nich připravené čaje mají dezinfekční a protiprůjmové účinky, působí močopudně.

Kalendář sběru:
– listy (červen / srpen doba květu)
– plody (srpen / září)