Meruňka


Meruňka

Meruňka pochází z Číny. V našich končinách mnoho zástupců tohoto ovocného stromu nenajdeme. Meruňka vyžaduje teplejší podnebí, proto se s ní můžeme setkat spíše na jihu Moravy (odrůda Velkopavlovická) a v krajích, kde se daří vinné révě.

Identifikace: Strom dorůstá výšky 6 m. Kvete ještě před olistěním. Jeho květy jsou bílé, lehce narůžovělé, rostou jednotlivě. Plody jsou kulaté, 4–8 cm velké peckovice s výrazným dělícím švem, pokožka drsná až sametová, zbarvená do žluta až oranžova, na straně přivrácené ke slunci může být načervenalá.

Užití: Plody se podobně jako ostatní plody rodu slivoní uplatňují při kompotování, výrobě džemů a marmelád, pečení buchet a koláčů, sušení či výrobě destilátů. U meruněk využíváme i jejich pecky, ze kterých se lisuje olej nebo se užívají jejich jadérka.

Léčitelství: Plody jsou velmi bohaté na vitamin A (proto oranžová barva) a draslík. Jsou oblíbeným pomocníkem při brzdění procesů stárnutí, regenerují buňky v našem těle. Podporují náš imunitní systém, slouží jako vysoký zdroj železa. Pecky meruněk by se neměly konzumovat ve větším množství. Malé množství má ale velmi pozitivní vliv na náš organismus, díky vitaminu B17 působí proti rakovině.

Kalendář sběru: červenec, srpen