Fialkovo-sedmikráskové máslo

Měli jste někdy chuť si krásu a sílu jarních kvítků uchovat na zimu? Jestliže ano, určitě vám udělá radost máslo s fialkami a sedmikráskami. Je rychle hotové, výborně chutná a vypadá jako květinový obraz.

Můžete ho vytáhnout z mrazáku v době, kdy bude příroda odpočívat, potěšit pak svoje oči, chuťové buňky i nasát sílu jara. Určitě potěší i jako neobvyklý jedlý dárek.

Krom výše zmíněných kvítků můžete použít i jiné jedlé květy, natě a lístky podle aktuální sezóny. Bylinkové máslo je skvělé třeba s jarními divokými česneky, lichořeřišnicovými květy, měsíčkem, bazalkou, tymiánem… Takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho a vy můžete taky :)

 

Bylinkové máslo s fialkami a sedmikráskami

Příprava:

15 minut

Suroviny na jeden váleček:

  • 125 gr másla
  • 1 PL oleje např. olivového, konopného nebo bazalkového
  • 3 špetky soli
  • hrst fialek a sedmikrásek
  • případně další zelené bylinky
  • květy a listy na ozdobu
  • obal od másla, alobal nebo pečící papír

Postup:

Nechte máslo při pokojové teplotě uplně změknout. Osolte ho a přidejte olej. Není nutný, díky oleji bude máslo lépe roztíratelné i studené.

Kvítky můžete dát do másla celé, lístky a natě jemně pokrájejte. Vše promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte.

Směs přendejte na obal od másla, kus alobalu nebo pečícího papíru a vytvarujte z ní váleček. Ten ještě ozdobte dalšími květy a lístky.

Konce válečku zakruťte. Jestli máslo chcete jíst čerstvé, dejte ho ztuhnout do lednice. Vydrží okolo 10 dní.

Pokud chcete máslo nechat na zimu, přesuňte ho do mrazáku.

Hotové máslo si můžete užít třeba topince, bramborové kaši nebo pečené zelenině.

 

O lektorovi

{{ bro_.title }}

Denisa Šimlová

Vášnivá sběračka jedlých darů přírody a nadšená kuchařka experimentátorka. Věří v opravdové domácí jídlo, kvašení, klíčení, zavařování a divoké bylinky. Pořádá kurzy kvašení a klíčení. Píše blog Divoženka v kuchyni.