Smrková sůl
Smrkové výhonky se v lidovém léčitelství používájí proti kašli a jsou vyhlášené protizánětlivými a dezinfekčními účinky. My se ty mladé jemňounké podíváme netradičně kulinárně a vyrobíme si z nich voňavou, lesně citrusovou sůl.
Bylinkové soli jsou na výrobu velmi vděčnou záležitostí. Jsou snadné a rychlé a můžete je obměňovat a proměňovat podle sezóny. Dodají vaším jídlu nečekaný šmrnc a jsou vítaným jedlým dárkem. Smrková sůl chutná překvapivě svěže, jemně lesně a citrusově. Když si ji dáte v polévce, marinádě nebo třeba na vařených vejcích, určitě si vzpomenete na jarní procházky lesem.
Smrková sůl
Příprava:
10 minut + sběr + sušení
Vybavení:
mixér, utěrka
Suroviny:
- 3 hrsti čerstvých jemných smrkových výhonků
- sůl, 1 ČL – 1 PL podle toho, jak silnou chuť chcete získat
Postup:
Mladé smrkové výhonky dejte do mixéru. Pokud jsou delší, můžete je nahrubo pokrájet.
Nasypejte na ně sůl a na malé otáčky rozmixujte relativně najemno.
Bylinkovou sůl rozprostřete na utěrku a nechejte pořádně proschnout. Ráda dělá hrudky, a tak ji můžete během sušení promnout mezi dlaněmi nebo prosušenou znovu promixovat.
Skladujte v uzavřené dóze nebo skleničce.