Smrková sůl

Smrkové výhonky se v lidovém léčitelství používájí proti kašli a jsou vyhlášené protizánětlivými a dezinfekčními účinky. My se ty mladé jemňounké podíváme netradičně kulinárně a vyrobíme si z nich voňavou, lesně citrusovou sůl.

Bylinkové soli jsou na výrobu velmi vděčnou záležitostí. Jsou snadné a rychlé a můžete je obměňovat a proměňovat podle sezóny. Dodají vaším jídlu nečekaný šmrnc a jsou vítaným jedlým dárkem. Smrková sůl chutná překvapivě svěže, jemně lesně a citrusově. Když si ji dáte v polévce, marinádě nebo třeba na vařených vejcích, určitě si vzpomenete na jarní procházky lesem.

Smrková sůl

Příprava:

10 minut + sběr + sušení

Vybavení:

mixér, utěrka

Suroviny:

  • 3 hrsti čerstvých jemných smrkových výhonků
  • sůl, 1 ČL – 1 PL podle toho, jak silnou chuť chcete získat

Postup:

Mladé smrkové výhonky dejte do mixéru. Pokud jsou delší, můžete je nahrubo pokrájet.

Nasypejte na ně sůl a na malé otáčky rozmixujte relativně najemno.

Bylinkovou sůl rozprostřete na utěrku a nechejte pořádně proschnout. Ráda dělá hrudky, a tak ji můžete během sušení promnout mezi dlaněmi nebo prosušenou znovu promixovat.

Skladujte v uzavřené dóze nebo skleničce.

O lektorovi

{{ bro_.title }}

Denisa Šimlová

Vášnivá sběračka jedlých darů přírody a nadšená kuchařka experimentátorka. Věří v opravdové domácí jídlo, kvašení, klíčení, zavařování a divoké bylinky. Pořádá kurzy kvašení a klíčení. Píše blog Divoženka v kuchyni.