Červenec, meruňkový ruměnec
Milí sběrači! Červen se překulil do července a s ním dozrály další poklady – MERUŇKY! Ty jsou po celém světě považovány za symbol štěstí a bohatství... Pojďme se do nich tedy společně zakousnout! :)
V České republice je popsáno okolo 50 druhů meruněk, které se liší širokou škálou barev i chutí – nejčastější je Velkopavlovická. Obecně se jim daří spíše v telpejších končinách naší země a jsou poměrně citlivé na mrazy… Díky úžasné chuti a širokým možnostem zpracování jsou meruňky velmi oblíbené, důležitý je ale i jejich zdravotní význam.
Kam nemůže meruňka…
Zdravotní přínosy meruněk zahrnují celé spektrum účinků – od podpory trávení, léčby zácpy, horečky, uší, kožních onemocnění až po anémii. Meruňky také mají schopnost posílit srdce, snížit hladinu cholesterolu, zabránit zhoršení zraku, pomáhat při hubnutí, léčit respirační stavy a zlepšovat sílu kostí.
Rozporuplná meruňková jádra
Semínko, které se nachází uvnitř pecky, je (mimo bílkoviny, minerály a oleje) mimořádným zdrojem vitamínu B17 – amygdalinu a laetrilu. Věří se, že tyto látky podporují detoxikaci těla a mají zásadní vliv v boji proti rakovině. Na druhou stranu ale konzumace těchto semínek ve vysokém množství může způsobit otravu… Meruňková jádra jsou dvojího druhu, sladká a hořká. Pouze hořká meruňková jádra jsou obsahují amygdalin, ve sladkých téměř není.
Meruňkový olej, lisovaný ze semínek, ulevuje od bolesti svalů, vnějších poranění a je skvělý v péči o pleť. To je také důvod, proč jej najdete v nejrůznější kosmetice.
Kulinářské využití
- nejoblíbenejší jsou MOUČNÍKY a DEZERTY, např. meruňkové knedlíky, crumbly, rýžové nákypy. Omrkněte třeba náš rustikální křehký koláč…
- při velké úrodě se můžete pustit do ZAVAŘOVÁNÍ, výroby DĚTSKÝCH PŘESNÍDÁVEK nebo MARMELÁD – např. některé z “modernějších” verzí dochucených bylinkami, rumem, čokoládou, atd.
- v horkých letních dnech osvěží meruňková ZMRZLINA, která je navíc úplně jednoduchá. Univerzální recept od naší Divoženky najdete zde
- meruňky můžeme rozmixovat do super zdravých SMOOTHIE
- meruňkové CHUTNEY je super příloha ke grilovanému sýru a masu
- meruňky se dají i KVASIT NA SLANO, výsledkem čehož je úplně nová, překvapivá chuť. Recept od naší fermenťačky Magdy najdete zde
- no a pokud máte na zahradě obsypané stromy a meruňky už nemůžete ani vidět, přeměňte je na MERUŇKOVICI. Ideální je najít si nejbližší palírnu v okolí a domluvit se s nimi na nejlepším postupu.
- MERUŇKOVÝ OLEJ lisovaný z jadýrek lze použít stejným způsobem jako např. olej mandlový, popř. i k výrobě DOMÁCÍ KOSMETIKY
Letní jablka
Kromě meruněk nám ale brzy začne dozrávat další zázrak – LETNÍ JABLKA. Původní českou odrůdou je průsvitné letní, dříve nazývané skleněné nebo žňové. Když dozraje, budeme mít jen chvíli na to, abychom je stihli sklidit, než nastoupí vosy a sršni. Letní jablka jsou sladká, šťavnatá a voňavá, ale dlouho nevydrží – brzy začnou moučnatět. Ideální tedy je nabažit se jich co nejvíc za čersta a ze zbytku vyrobit třeba dětské přesnídávky na zimu.