V jižní části pražského Braníka, ve svahu pod Jiráskovou čtvrtí se nachází starý třešňový sad. Takzvaná Branická třešňovka prodělala za posledních několik desetiletí poměrně zajímavý vývoj: Nejprve zde byla pouhá travnatá stráň, než se v polovině 40. let 20. století rozhodl místní okrašlovací spolek, že zde vysadí třešně. Stromy sice zdařile vyrostly,…
Čti více...
V neděli jsme vyrazili na první společný výlet. Nakonec se nás v Tróji u přívozu sešlo 6. Tým Na Ovoce dorazil vybaven minimalistickým česacím zařízením z kategorie „udělej si sám". Vynález, v duchu nejlepšího odkazu televizního pořadu Receptář, založený na dvou násadách a hobby nůžkách, umožňoval česat vždy po jedné třešni na jedno střihnutí. Výzkumný…
Čti více...
„Jó třešně zrály, sladký třešně zrály a jak to bylo dál…“ Kdo ví…? Prastarý příběh o pokušení může mít pro někoho jiná pokračování, ať už zrovna třešně zrají, nebo ne, ale když už zrají, tak nastala doba zralá pro leccos. Neboť je to zvláštní doba v roce a komu při slově třešňovka nepohladí jazyk…
Čti více...
Co vás v blízké budoucnosti čeká za novinky? Chystáme se zavést uživatelské diskuse pod každým detailem místa a také pod blogovými zápisky. Přihlášení uživatelé se budou moci vyjádřit ke kvalitě dané značky, což se může stát důležitým vodítkem pro další návštěvníky. S tím úzce souvisí další vlastnost: k dispozici bude jednoduchý formulář,…
Čti více...
Minulý víkend jsme uskutečnili dlouho plánované setkání s Kaiem, zakladatelem německé organizace Mundraub a jeho přáteli z týmu Marcelem a Eikem. Bylo skvělé poznat osobně ty, kteří nás inspirovali k založení iniciativy Na ovoce a měli jsme velkou radost, že za dobrým nápadem stojí tak úžasní lidé. Jednoduše – podmínky pro inspirativní výměnu zkušeností snad ani…
Čti více...
„Před heřmánkem smeknout a před bezem kleknout,“ připomínala pokaždé nabádavým hlasem babička, když nás na přelomu jara a léta vystrkávala ven za stodolu česat „psí bez“. Vlekli jsme se neochotně a mrzutě mrmlali, protože jsme nesnášeli onu pronikavě nepříjemnou vůni, jakou vydávají smetanově bílé, bohatě vyklenuté květy bezu černého, příhodně nazývané krajově smrdibez…
Čti více...
Ovocná sezóna sice ještě pořádně nezačala, my se ale i tak rádi vypravili zá krásami ovocných sadů města pražského. První májový víkend byl tak jarní, že přímo volal k výletu. A kam jinam než pod rozkvetlé stromy. Tentokrát jsme naše putování započali trošku netradičně tam, kde cesty některých končí – u motolského krematoria. Lákalo…
Čti více...
Připravili jsme pro vás pilotní článek, který si klade za cíl nejen ve stručnosti informovat, ale především otevřít diskusi o tématu, které nás všechny velmi zajímá: „Jak je to vlastně se škodlivinami v ovoci (a zelenině), které si v krajině natrháme nebo které poskytneme jako majitelé ke konzumaci?“ Záměrně jsme se zaměřili…
Čti více...
Po dlouhé zimě bývá člověk nejvíce natěšen na první jarní květy, stonky zelené trávy a pupeny na stromech. Těm z nás, kteří rádi chodí do přírody a užívají jejího bohatství, ovšem udělá největší radost, když ze země vyraší něco, co můžeme použít nejen na okrasu, ale hlavně v kuchyni. Jedním z takovýchto prvních jarních potěšení…
Čti více...