Ovocné novinky a blog

Fialkovo-sedmikráskové máslo

Fialkovo-sedmikráskové máslo

Měli jste někdy chuť si krásu a sílu jarních kvítků uchovat na zimu? Jestliže ano, určitě vám udělá radost máslo s fialkami a sedmikráskami. Je rychle hotové, výborně chutná a vypadá jako květinový obraz. Můžete ho vytáhnout z mrazáku v době, kdy bude příroda odpočívat, potěšit pak svoje oči, chuťové…
Čti více...
Podpořte vznik nové mapovací aplikace

Podpořte vznik nové mapovací aplikace

Naši milí mapeři, sběrači a přátelé ovoce! Děkujeme vám, že jste součástí naší početné komunity, která již pět let mapuje volně rostoucí ovocné stromy, keře a bylinky. Doufáme, že vám mapa Na ovoce přinesla nejen sladké plody zdarma, ale i radost z hledání, sdílení a příjmené chvíle na čerstvém vzduchu.…
Čti více...
Tvarohová pomazánka s jarními bylinkami

Tvarohová pomazánka s jarními bylinkami

Ty nejjednodušší věci bývají často nejlepší a my na ně možná právě proto zapomínáme. Pojďme se dneska vrátit do dětských let a společně si připravit tvarohovou pomazánku s jedlými jarními bylinkami, které si sami nasbíráte. Tahle pomazánka je velmi vděčná: rychle hotová, nesmírně variabilní a zvládnou ji připravit (a taky…
Čti více...
Rok s (Na) ovocem

Rok s (Na) ovocem

Kolem Na ovoce se točí mnoho zajímavých a inspirativních lidí – ryzích nadšenců i opravdových profesionálů. Rádi bychom vás s nimi postupně seznámili, proto jsme připravili sérii rozhovorů ROK S (NA) OVOCEM. Každý měsíc jsme otočili novou stránku v našem Kalendáři a ukázali vám hojnost v životě osoby, kterou zrovna…
Čti více...
Novoroční bilancování aneb rozlučka s rokem 2020

Novoroční bilancování aneb rozlučka s rokem 2020

Na stěnách našich domovů už zahnízdily nové kalendáře, což znamená jediné – další rok je za námi... A přestože ten loňský pořádně otřásl žebříčkem lidských hodnot a vůbec vším, co jsme doposud považovali za samozřejmost, pro Na ovoce bylo číslo 2020 nakonec překvapivě plodné. Urodilo se mnoho dobrého, pojďte si to…
Čti více...
Zájem o ovocnou mapu stále roste

Zájem o ovocnou mapu stále roste

Jaké jsou limity stávající podoby ovocné mapy, proč je nutné přijít s její obměnou a co obnáší její údržba? Rozhovorem s Ondrou Nejedlým, správcem mapy a administrátorem webu Na ovoce, jsme pomyslně otočili poslední stránku Kalendáře hojnosti pro rok 2020.  Ondro, je to už šest let, co jste založili Na…
Čti více...
Jen tak se zastavit

Jen tak se zastavit

S podzimem se loučíme rozhovorem s Editou Hornovou, spoluzakladatelkou Na ovoce, která na Valašsku rozjela Okoštuj catering, lokální koncept inspirovaný lidovou i moderní gastronomií. Edito, jako rodačka z Ostravy jsi nějakou dobu žila v Praze, kde ses potkala s Katkou a Ondrou a společně jste založili spolek Na ovoce. Vzpomeneš…
Čti více...
Je to přirozená cyklická práce

Je to přirozená cyklická práce

Na jablečný závin jablka nejlépe ze Štrůdláku nebo Řechtáče. S pomologem Zdeňkem Buzkem o jeho ovocné školce a vášni ke starým odrůdám. Jako pomolog a školkař se věnujete mj. poradenství různého typu, od roubování, řezů ovocných stromů, až po úpravy zahrad a výsadby ovocných stromů. Mohl byste čtenářům prozradit, co…
Čti více...
Každé jablko je jedinečné, jako sněhová vločka

Každé jablko je jedinečné, jako sněhová vločka

S měsícem září představujeme naši lektorku a koordinátorku výchovy a vzdělávání Markétu Vrbovou, která miluje ranní probuzení pod širákem, koupání v lesním rybníku a švestková povidla. Markéto, ty jsi rodilá Pražačka, vystudovala jsi krajinné inženýrství na České zemědělské univerzitě. Povíš nám, jak vypadal tvůj příběh předtím, než ses stala součástí…
Čti více...