Kdouloň

Kdouloň

Je pěstována méně než jiné ovocné stromy a keře. Může se však použít jako podnož pro jiný druh ovoce, nejčastěji hrušeň. Naše babičky si plody kdouloně dávaly do šatníků, protože i přes slupku pronikavě voní.

Identifikace: Kdouloň dorůstá výšky 5–8 metrů v podobě keře nebo stromu. Listy jsou vejčité, opadavé, květy pak bílé až narůžovělé. Plodem je mírně hruškovitá malvice nesymetrického tvaru.

Užití: Plody – kdoule – češeme pozdě v září a říjnu. Nekonzumujeme za syrova, protože jsou hořká, trpká a především tvrdá. Poslouží však k přípravě marmelád, džemů, želé, k sušení, na kompoty, mošty, vína apod.

Léčitelství: Pozitivní účinky kdouloně byli zjištěny při léčbě kašle, střevních potížích aj. Svůj význam má také v kosmetickém průmyslu.

Kalendář sběru:
– plody (říjen)