Oskeruše
O rozšíření této vzácné dřeviny do Evropy se zasloužili již staří Římané. V současnosti patří oskeruše mezi ohrožené druhy. Na našem území nalezneme ani ne 800 vzrostlých stromů. Na jižní Moravě, 3 km od Strážnice můžeme spatřit oskeruši, která je svým obvodem kmene 462 cm, považována za najvětší ve střední Evropě. Její stáří je odhadováno na 400 let!
Výskyt:
Oskeruši se nejlépe daří na teplých půdách s vápencovým podkladem. Přestože se jedná o teplomilnou rostlinu, je také mrazuvzdorná (vydrží mráz až do -30°C).
Identifikace:
Oskeruše je nejmohutnější druh jeřábu s největšími plody. Listy jsou střídavé v horní části s pilovitými okraji, spodní část je celokrajná. Květ je chocholíkovitý bílý, vzácně pak růžový. Plodem je malvice, kulovitého nebo hruškovitého tvaru. Barva je žlutozelená, na straně obrácené směrem ke slunci oranžová až červená.
Užití:
Sbíráme plody, které je však nutné nechat uležet dokud nezhnědnou – nezhniličkovatí. Potom jsou sladké, šťavnaté a aromatické. Slouží pro přípravu kvalitních marmelád a vína. Pálenka z oskeruší – tzv. oskerušovica má prý velmi zdraví prospěšné účinky. Mimo konzumaci lze využít také dřevo stromu, které patří mezi nejtěžší v celé Evropě. Je velmi tvrdé a pěkné, proto našlo uplatnění v truhlářství, řezbářství ale také jako materiál pro výrobu hudebních nástrojů a vinných lisů.
Léčitelství:
Plody se používají při střevních potížích, na revma a při horečce. Smícháním oskerušovice s bylinkami a medem můžeme léčit také nachlazení.
Kalendář sběru:
– plody (září)