Šípková růže

Šípková růže

Jedná se o nejrozšířenější z planě rostoucích druhů růží v Evropě. Plody – šípky – jsou člověkem sbírány od nepaměti.

Výskyt: Roste na slunných stráních, při cestách, v křovitých porostech, na okrajích lesů a pod.

Identifikace: Statný keř dorůstá výška až 3,5 metrů, někdy se objevuje také jako liána. Větve jsou ostnité. Šípková růže kvete v květnu a červnu, květy jsou při rozkvětu sytě růžové, během odkvétání barva přechází do bílé. Plodem je oranžově červený šípek dozrávající v srpnu a září.

Užití: Šípky sbíráme těsně před zralostí, kdy jsou plody ještě pevné, nejpozději v říjnu.
Používají se jak za syrova – k výrobě džusů, omáček, polévek, nebo z nich připravujeme zavařeniny, sirupy a vína. Ke zpracování můžeme použít také květy a to např. pro výrobu zavařenin, sirupů a vína.

Léčitelství: Čaj ze sušených šípků působí preventivně proti nachlazení a infekcím, ovlivňuje srážlivost krve. Je účinným prostředkem proti jarní únavě.

Kalendář sběru:
– plody (září / říjen)
– květ (květen / červen)