Švestka

Švestka

Švestka neboli také slíva či kadlátko, je u nás velmi oblíbeným ovocným stromem. Její modré oválné plody mají velmi široké využití a mnoho blahodárných účinků, v Koreji je švestka dokonce považována za posvátný strom.
Identifikace: Švestka může být stromem či keřem. Kůra je hnědošedá, podélně rozpraskaná. Květy vyrůstají po jednom až třech, mají bílou, lehce nazelenalou barvu. Plodem jsou peckovice modré až fialové barvy a nasládlé chuti.

Užití: Švestkové dřevo je oblíbeným topivem při uzení. Plody švestky se dají využít na nesčetně způsobů: konzumují se syrové, kompotované, v džemech, marmeládách nebo oblíbených povidlech. Plní se jimi knedlíky, kladou se na buchty a koláče, jsou velmi oblíbené jako sušené křížaly. Neméně známé jsou i v tekuté podobě Čechy oblíbené slivovice.

Léčitelství: Švestky jsou všestranným léčitelem. Mají blahodárný vliv na látkovou výměnu. Obsahují rutin, který zpevňuje naše vlásečnice. Vysoký obsah minerálů prospívá kardiovaskulárnímu systému, játrům a ledvinám. Sušené švestky nám díky pektinu pomáhají odolávat stresu a depresím. Jejich pravidelná konzumace zlepšuje paměť a zvyšuje mužskou potenci. Sušené švestky dobře čistí střeva.

Kalendář sběru: srpen, září