Třešeň

Třešeň

Jeden z prvních ovocných stromů, jehož plody v letní sezoně ochutnáváme. Třešeň dozrává již kolem poloviny června. U nás se pěstuje od 12. století, původem pochází z Malé Asie. Je všeobecně známo, že není radno zapíjet velké množství snězených třešní velkým množstvím tekutin – výsledkem poté bývají silné bolesti břicha.

Identifikace: Třešeň je odolný strom, rostoucí jak divoce v prosluněných lesích a na stráních, tak je pěstována v zahradách. Díky své houževnatosti roste i ve vyšších nadmořských výškách. Dorůstá 20–25 m. Její koruna je vysoká, kuželovitá. Květy jsou bílé, rostou na dlouhých stopkách ve svazečcích po dvou. Plodem jsou kulovité peckovice, které při dozrávání nabírají sytě červenou barvu.

Užití: Třešně jsou oblíbené pro kompotování, ale také výrobu džemů a marmelády. Z třešní se také vyrábějí různé šťávy a likéry.

Léčitelství: Ze stromů se sbírá pryskyřice (klovatina), která napomáhá léčení kašle. Třešně mají blahodárný vliv pro lidský organismus, jelikož pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jejich konzumace podporuje vyměšování trávicích šťáv a moči. Nově se zkoumá jejich positivní vliv na léčbu cukrovky.

Kalendář sběru:
většina třešní vysazených na našem území dozrává v 1. třech třešňových týdnech
1. třešňový týden 24. 5. – 6. 6.
2 třešňový týden 8. 6. – 18. 6.
3. třešňový týden 20. 6. – 30. 6.
4. třešňový týden 2. 7. – 12. 7.
5. třešňový týden 14. 7. – 24. 7.
6. třešňový týden 26. 7. – 8. 8.
7. třešňový týden 10. 8. – 20. 8.