Fialky, voňavé krásky s uklidňujícím účinkem
Je neuvěřitelné, jak je příroda moudrá. Venku kvetou fialky, první poslové jara, které nás mohou uklidnit, zbavit kašle, bolestí hlavy a nespavosti. Není to právě to, co teď potřebujeme? Určitě budete překvapeni, co všechno se z jejich fialových kvítků dá připravit.

Fialky, správně botanicky violky vonné, jsou nejen krásné na pohled, ale užitečné v kuchyni i domácí lékárně. Květy působí jako mírné projímadlo, jsou účinné proti kašli, pomáhají vylučování hlenů a při zánětu průdušek. Zmírňují bolesti a nespavost, mají hojivé účinky na pleť. Přinášejí do života klid a harmonii.
Fialky mají hojné použítí i v kuchyni. Mladé listy a květy jsou velmi chutné. Můžete je uzobávat jen tak, přidávat do smoothie, zdobit jimi kaše a dorty. Hodí se na bylinková másla, do jarních salátů, omelet a koláčů.
Esenci fialkových květů si můžete užít v květinové vodě. Stačí je vylouhovat pár hodin ve vodě a s radostí pít. Zatímco fialkový čaj (recept níže) má neuvěřitelnou modrou barvu, fialkové sirupy a octy jsou růžové. Nakládejte je nejlépe do nepasterizovaného octa, třeba třeba toho domácího špendlíkového, co jste si s námi vyrobili v létě.
Velmi chuté a léčivé jsou fialky fermentované v medu, podobně jako kdoulovec. Dále je můžete konzervovat kandované v cukru nebo z nich vyrobit jemně fialový fialkový cukr. Stačí květy rozmixovat s cukrem krystalem a nechat pořádně uschnout.
Uklidňující fialkový čaj
Hrst čerstvých fialkových kvítků zalejete horkou vodou a necháte 10 minut louhovat. Přeceděný čaj můžete s mírou popíjet na uklidnění, proti bolestem hlavy i nespavosti nebo si s ním potírat pleť.