Dýňová polévka s jablky a rozmarýnem

Venku začalo být vlezlo a mrazivo. Je tedy nejvyšší čas vytáhnout ze šuplíku recepty na hřejivé polévky. My vám jdeme nabídnout jednu hladivou krémovou, ve které se krásně snoubí chutě ovocné, zeleninové i bylinkové.

Dýňové polévky jsou snadné a většině strávníků lahodí jejich sladká chuť. Sami jsme vyzkoušeli bezpočet variant. Nejvíce nám chutná, když je sladká chuť dýně doplněna chutí kyselou. V  případě této dýňové polévky ji překvapivě zajistí jablka. Jestli jste tuhle kombinaci ještě nezkoušeli, budete jistě příjemně překvapeni.

Polévka je rychle hotová, protože dýni hokkaido není třeba loupat. Její slupka po uvaření krásně změkne. Pokud dáváte přednost jinému druhu dýně, musíte ji nejdříve oloupat. Chcete-li chuťovou změnu, můžete vyměnit jablka za hrušky nebo domácí jablečné pyré.

Krémová dýňová polévka s  jablky a rozmarýnem

Příprava: 35 minut

4 – 6 porcí

 

Suroviny:

1 dýně hokkaido

2 cibule

5 stroužků česneku

2 jablka

čerstvý nebo sušený rozmarýn

sůl a pepř

4 PL olivového oleje

voda

 

Vybavení:

mixér

 

Postup:

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dýni dle potřeby oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na velké kusy. Pokud používáme hokkaido, obejdeme se bez loupání. Jablka rozkrájíme na čtvrtky a vykrájíme jádřince.

Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a na středním plameni osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme česnek a dýni a za stálého míchání osmahneme 5 minut. Poté do hrnce dáme jablka a rozmarýn a zalijeme vodou. Budeme jí potřebovat přibližně 2 litry, záleží na velikosti dýně. Osolíme a opepříme.

Vaříme do změknutí dýně, přibližně 20 minut. Polévku rozmixujeme na hladký krém. Pokud nám přijde příliš hustý, přidáme horkou vodu. Ochutnáme, případně dosolíme. Podáváme např. s dýňovými nebo slunečnicovými semínky, jogurtem nebo dýňovým olejem.

O lektorovi

{{ bro_.title }}

Denisa Šimlová

Vášnivá sběračka jedlých darů přírody a nadšená kuchařka experimentátorka. Věří v opravdové domácí jídlo, kvašení, klíčení, zavařování a divoké bylinky. Pořádá kurzy kvašení a klíčení. Píše blog Divoženka v kuchyni.