Rustikální ovocný koláč

S přicházejícím podzimem pro vás máme výtečný koláč, který je esencí pozdního léta: spousta ovoce s troškou křupavého, křehkého těsta. A to se v tomhle hojném období vždycky hodí, co říkáte?

Někdo má rád dezerty plné těsta, jiný plné ovoce. A jak asi správně tušíte, my z Na Ovoce fandíme těm druhým… Proto vám nyní představujeme tenhle jednoduchý vesnický koláč, který si doufejme zamilujete stejně jako my. Třeba jablečný se skořicí, hruškový s ostružinami nebo jablečno-švestkový.
Koláč je to snadný, neobyčejně variabilní a jen z několika surovin. Navíc krásný bez ohledu na to, zda na něj ovoce naskládáte úhledně nebo chaoticky. Můžete jej připravit z kupovaného těsta, ale domácí je domácí.

Tohle křehké těsto je opravdu skvělé a hodí se na sladké i slané pečení. Však jste si určitě už upekli i tenhle jarní koláč plný bylinek. Příprava těsta vám zabere jen chvíli, a zatímco bude odpočívat v lednici, nachystáte si ovoce na koláč.

Sladké křehké těsto s olivovým olejem

Příprava:

10 minut (příprava těsta) + 30 min (odpočinek)

Suroviny:

  • 250 g špaldové mouky (případně můžete dle libosti kombinovat i s jinou moukou)
  • 1-2 PL hnědého cukru
  • špetka soli
  • 60 ml olivového oleje
  • 90 ml velmi studené vody

Postup:

Na válu nebo v míse promícháme mouku se solí a cukrem a uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme olej a pomocí mazacího nože či rukou zpracujeme na hrudky. Znovu si uděláme důlek a přidáme vodu. Společně zpracujeme 5 minut, aby těsto drželo dohromady. Těsto nemá být homogenní a úplně propojené.
Uděláme hroudu a v utěrce nebo krabičce necháme těsto min. půl hodiny odpočinout v lednici. Bude pak mít bílé tečky. Těsto vydrží v lednici až týden nebo ho můžeme dát případně zamrazit.

Ovocný koláč z křehkého těsta

Příprava:

15 min (příprava ovoce) + 20 min (pečení)

Suroviny:

  • domácí křehké těsto (viz výše)
  • sezońní, případně i mražené ovoce např. jablka, hrušky, švestky, hroznové víno, ostružiny, bezinky, broskve, meruňky, rybíz…
  • skleničku jablečného či jiného ovocného pyré
  • rozinky
  • skořice
  • případně 1 PL hnědého cukru

Postup:

Nejdříve si připravíme ovoce. Bobuloviny nakrájíme na půlky, jablka nebo hrušky na plátky.
Dáme předehřát troubu na 200 ºC. Odpočaté těsto vyválíme na velikost formy. Pokud by se příliš drolilo, můžeme ho do formy namačkat prsty. Přebytečné těsto, které kouká nad okraj, ostříháme nůžkami. Můžeme ho pak upéct zvlášť jako chuťovku nebo dát nahoru na náplň.

Těsto je třeba naslepo, tedy bez náplně, předpéct se zatížením. Těsto propícháme na několik místech vidličkou a položíme na něj pečící papír, který je větší než forma. Na papír nasypeme malé oblázky nebo fazole, které zajistí, aby se nám těsto nezvedalo.

Po 10 minutách pečení vyndáme předpečené těsto z trouby a odstraníme pečící papír se zatížením. Snížíme teplotu na 170 ºC.

Předpečené těsto namažeme jablečným nebo jiným pyré a na něj naskládáme připravené čerstvé ovoce. Proložíme rozinkami, posypeme cukrem a skořicí.

Pečeme na 170 ºC přibližně 20 min. Že je koláč hotový, poznáme podle zlatavé barvy těsta a vůně ovoce. Servírujeme samotný nebo s řeckým jogurtem.

O lektorovi

{{ bro_.title }}

Denisa Šimlová

Vášnivá sběračka jedlých darů přírody a nadšená kuchařka experimentátorka. Věří v opravdové domácí jídlo, kvašení, klíčení, zavařování a divoké bylinky. Pořádá kurzy kvašení a klíčení. Píše blog Divoženka v kuchyni.